Незважаючи на збільшення собівартості виробництва цукру в поточному сезоні та реалізацію пілотного проекту Кабміну зі скасування державного регулювання цін на соціальнозначущі продукти, ціни на цукор зростають повільніше, ніж торік.

 

"Якщо порівнювати з минулим роком, то бачимо, що приріст оптово-відпускної ціни в цьому році значно менший, ніж торік, хоча собівартість виробництва зросла. Відтак, в середньому оптово-відпускні ціни в вересні коливались в межах 12,5--13,6 грн/кг, в жовтні -- 12,8--14,1 грн/кг. Приріст у середньому становить 2,6%", -- прокоментувала ситуацію Руслана Бутило, керівник аналітичного відділу НАЦУ "Укрцукор".

 

Що стосується роздрібних цін, за даними "Укрцукру", ваговий цукор зріс в ціні в середньому на 5,4% за місяць, фасований -- на 1,1%. Серед основних причин: здорожчання енергоносіїв та девальвація національної валюти.

 

"Ціна не може зростати безмежно, оскільки умови диктує ринок і ми, зі свого боку, не можемо ставити її вище того рівня, який може дозволити споживач. Цьогоріч собівартість виробництва цукру висока, в середньому від 10 до 13 тис. грн/т, тому та ціна, що є сьогодні більш ніж прийнятна", -- пояснює ситуацію Володимир Палієнко, генеральний директор ТОВ "Юкрейніан Шугар Компані".

 

Станом на 14 листопада в Україні виготовлено 1,4 млн. т цукру з 9,3 млн. т цукрових буряків. Сезон розпочали 42 переробні підприємства.

 

Підготував Валерій ДРУЖЕНКО.

 

Голос України