На Луганщині почалося комплексне оперативно-профілактичне відпрацьовування.

 


Для території, де проходить антитерористична операція, такі заходи необхідні і дуже важливі, оскільки допомагають стабілізувати криміногенну ситуацію, не допускати витоку зброї, вибухівки та боєприпасів із зони АТО, виявляти сепаратистські настрої тощо. Як зазначає начальник управління Національної поліції в Луганській області Сергій Комісаров, криміногенна ситуація в регіоні сьогодні не така складна, як, скажімо, у Києві або в центральних і західних регіонах країни. Враховуючи АТО, військові й поліція патрулюють усю територію, стежать за порядком і готові в разі необхідності застосовувати зброю. 


В області за графіком будуть відпрацьовані всі райони та міста. Спочатку відбувся підготовчий етап, збір інформації, а з 5 листопада стартувало відпрацьовування. Поліція й раніше займалася пошуком та вилученням зброї в населення, а нині ця робота активізувалася. Перекрили всі можливі канали вивезення зброї з території. На блокпостах широко використовують собак, особливо ретельно поліція разом із військовою службою правопорядку перевіряє військовослужбовців. Скажімо, якщо якусь частину переводять в інше місце, то перевіряють речі, зброю особового складу. У полі уваги поліції сьогодні перебувають усі поштові відділення.


Випадки затримання військовослужбовців, які після демобілізації повертаються додому з «військовими іграшками», трапляються. Із зони АТО везуть і гранати, і набої, і кулемети, і автомати. Пояснюють по-різному: хтось збирається рибу глушити, хтось обіцяв привезти військові сувеніри, є й такі, які вирішили заробити на продажі зброї. У період відпрацьовування цей напрям буде одним із головних.


Не останню роль у проведенні комплексного оперативно-профілактичного відпрацьовування відіграють дільничні інспектори, особливо ті, хто працює на лінії розмежування.


Адже вони добре знають населення своєї території, їм відомо, хто чим дихає, який спосіб життя веде й у який бік дивиться. Серйозні завдання й відповідальність під час відпрацьовування покладено також на поліцейський батальйон особливого призначення «Луганськ-1». Це єдиний підрозділ Нацполіції, який несе службу на «нулівці».


Луганська область.


Фото прес-служби управління Нацполіції в Луганській області.