У Луганську спробували підірвати так звану зірку Перемоги, установлену в травні цього року на естакаді при під’їзді до місцевого залізничного вокзалу. Як написали нам луганчани, які залишилися на окупованій території, цей «монумент» являє собою товсту 8-метрову трубу, на кінці якої світиться стилізована під кремлівську зірка.


«Коли я дізналася, що цю коряву споруду підірвали, то дуже зраділа, — написала нам луганчанка Євгенія С. — Тут, у Луганську, його інакше як «оком Саурона» (втілення зла в романі-фентезі Джона Толкіна «Володар перснів». — Авт.) і не називають. Страшнішу потвору, що псує вигляд нашого улюбленого міста, навіть вигадати важко. Один в один нагадує надгробну зірку, яку ставили на радянських могилах, тільки вдесятеро збільшену.


А хіба можуть запропонувати щось гарне місцеві послідовники одіозного московського мотоцикліста й улюбленця Путіна — Залдостанова. Представники луганського байк-клубу в такий спосіб виявили ініціативу водрузити на трубу зірку. Це був свого роду «прогин» перед Кремлем. Тому особливо дякую тим, хто спробував це «диво» монументалізму зруйнувати...»


«На превеликий жаль, «око Саурона» вистояло, — написав луганчанин Володимир Вікторович. — Вибухом було пошкоджено металеву трубу й у ній утворилася діра діаметром 70-80 сантиметрів, яку незабаром комунальники заварили. Місцеві «правоохоронці» одразу повідомили по своєму «сепар-тв», що «акція була здійснена українською агентурою у зв’язку із затриманням лідерів угруповання фанатів луганського українського футбольного клубу «Зоря» «Ультрас чорно-білі». («Голос України вже неодноразово писав про цих молодих патріотів і їх арешти в окупованому Луганську. — Авт). Може, це так, але я думаю, у Луганську знайдеться й багато інших, яким ця «влада» уже поперек горла стала. І таких людей тут стає дедалі більше. Дістали вони вже нас...»


Щоправда, протестний настрій не завжди виражається такими радикальними акціями. Але це зовсім не тому, що проукраїнського населення в «ЛДНР» немає, як у цьому намагаються запевнити окупанти. Просто протести виражаються найчастіше в побутовій площині.


Відомий блогер Олександр Чернов написав у Фейсбуці, як пройшов виступ у Єнакієвому єдиного на всю «молоду республіку ДНР» академічного ансамблю «Донбас»: «Програма:  «морячки», хороводи і танці в гімнастерках часів ВВВ, що набили за два роки оскомину. Але глядачі посередині концерту попросили ансамбль «Донбас» станцювати гопак: «Адже, пам’ятаємо, в 2013 році танцювали!» Ведучий, було, заперечив, що «немає костюмів», але самі артисти охоче погодилися. Тому останнім номером концерту був гопак. Як сказали після самі артисти: «Уже й не пам’ятаємо, коли танцювали. Але костюми із собою увесь час возимо». І подякували публіці! А під час танцю молодь із задніх рядів зали, перекриваючи музику, кричала: «Донбас — Україна!». І тих, хто при цьому посміхався, було набагато більше, ніж, тих, хто скривився...»


А за кілька днів у самому Донецьку танцюристи вже самі без прохань глядачів виконали танець запорізьких козаків. І, за словами Олександра Чернова, зробили вони це з душею, викликавши «радість публіки й шипіння вати...»