Рівненські кіберполіцейські викрили столичних хакерів на махінаціях з Державним реєстром прав на нерухоме майно Мін’юсту. Від імені нотаріусів ті вносили незаконні зміни щодо об`єктів, які перебували під арештом, повідомили у відділі комунікації поліції Рівненської області.


Зловмисники заблокували особисті електронні ключі доступу до Держреєстру чотирьох приватних нотаріусів із Рівного та Гощі і внесли незаконні зміни щодо арештованих земельних ділянок, торгово-розважальних центрів, квартири, станції техобслуговування у Києві та Київській області. Правоохоронці встановили, що на електронні адреси приватних нотаріусів прийшли повідомлення з вірусом. Після відкриття надісланого файлу зловмисники отримували особисті логіни і паролі нотаріусів для входу в реєстр.


Злочинці знімали в Реєстрі речових прав об’єкти нерухомості з арешту і перепродували їх. За свої послуги отримували 10-15 відсотків їх вартості. Тільки від імені рівненських нотаріусів їм вдалося провернути майже 20 махінацій на загальну суму понад п’ять мільйонів гривень. Від рук зловмисників постраждали також і приватні нотаріуси Житомирської області та Києва.


За фактом несанкціонованого втручання в роботу Держреєстру нерухомості відкрито кримінальне провадження.