Малий та середній бізнес потрібно захистити від свавілля правоохоронних органів, які, на жаль, продовжують виконувати каральну та рейдерську функції. На цьому під час спільного брифінгу наголосили народні депутати від «Самопомочі» Тетяна Острікова, Роман Семенуха та Руслан Сидорович.


Йдеться, зокрема, про проект закону № 3719, яким вносяться зміни до Кримінального процесуального кодексу в частині суттєвого обмеження права правоохоронців вилучати під час обшуків комп’ютери, сервери та іншу техніку. «Протягом чотирьох пленарних тижнів цей законопроект ставиться у непрохідну частину порядку денного. Ми вимагаємо розглянути цей документ», — наголосив Р. Семенуха.


«Такі зміни до Кримінального процесуального кодексу дуже потрібні. Вони убезпечать підприємців від свавілля під час обшуків, від вилучення серверів, комп’ютерної техніки тощо у той час, як слідча група може просто скопіювати інформацію і не блокувати роботу підприємства, створюючи умови для вимоги незаконної винагороди», — зауважила Т. Острікова.


Однак для того, щоб бізнес почувався захищеним, лише одних змін до кодексу замало. «Маємо реформувати ті органи, які нині «борються» з економічною злочинністю. Вже давно назрів законопроект, який би ліквідував податкову міліцію. А всі економічні злочини, предметом яких є публічні фінанси держави, були передані у підслідність одного органу — служби фінансових розслідувань чи фінансової поліції. Це має бути новий орган, до якого за принципом НАБУ будуть обрані нові фахівці з іншим рівнем правової свідомості та культури, які не будуть «кошмарити» бізнес», — сказала обраниця.