Голова Верховної Ради Андрій Парубій провів зустріч із керівниками дипломатичних місій країн «великої сімки». Під час заходу обговорили питання, які турбують нині українське суспільство та міжнародну спільноту. Йшлося про надання безвізового режиму і ратифікацію Угоди про асоціацію. Очільник законодавчого органу розповів про те, як проходять реформи в нашій країні, поділився намірами.

 

 

Парламент працює ефективно


На цьому наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій під час зустрічі з керівниками дипломатичних місій країн «великої сімки». «Хочу запевнити, що законодавчий орган продовжує активну діяльність, незважаючи на прогнози щодо можливої політичної кризи», — сказав він, наголосивши: приймається не просто багато рішень, а документи, які є визначальними і закладають фундамент великих реформ, що відбуваються в Україні.


Говорячи про суттєві зміни в країні, Андрій Парубій звернув увагу на втілення судової реформи, проведення е-декларування, ухвалення закону про Нацкомісію з питань регулювання ринку енергетики, електроенергії та комунальних послуг, проекту закону про Вищу раду правосуддя, питання дерегуляції. «Фактично майже кожного пленарного дня, коли розглядається той чи інший блок законопроектів, у ньому є документи, які узгоджують українське законодавство із законодавством Європейського Союзу», — наголосив він.


Окремо зупинилися під час розмови на перебігу е-декларування. «Багато хто скептично дивився на це випробування української держави, — сказав А. Парубій. — Не хочу перебільшувати, але, по-моєму, більш відкритого і більш публічного декларування важко знайти в інших країнах цивілізованого світу. Незважаючи на труднощі, ми змогли це пройти».


Своєю чергою Надзвичайний і Повноважний Посол Японії Шигекі Сумі висловив задоволення станом і темпами проведення реформ в Україні та кроками, що здійснюються в напрямі викорінення корупції. Він сподівається, що «за пару років економіка підніметься на ноги і українці побачать економічне процвітання».


На думку Голови Верховної Ради, позитивні сигнали про зміни, які відбуваються, необхідно активно поширювати. У той час, коли паралельно з бойовими діями проводяться «болючі реформи», потрібна потужна роз’яснювальна робота, наголосив він, зауваживши: «Украй важливо в час великої турбулентності демонструвати людям, що ми на правильному шляху». За його словами, «підвищення тарифів — це насправді найбільше випробування», але «далі ми підемо шляхом підвищення соціального рівня населення». Андрій Парубій висловив переконання, «що все вдасться». Він подякував представникам країн «великої сімки» за допомогу. «Ми маємо сильних партнерів і відчуття, що ми не одні», — наголосив він.


Дії, які проводять влада і народ, необхідно оцінити


Андрій Парубій зазначив, що особисто опікувався реформами, наданням безвізового режиму й «виконанням зобов’язань на цьому шляху». А відтак, вважає він, «має бути оцінка дій, які проводять наша влада і народ».

Оцінка не лише критична, а й об’єктивна. Боротьба між старою і новою Україною триває, вважає очільник законодавчого органу. Непросто в один момент змінити державу, але реформи перемагають, і зміни перетворюють Україну на сучасну європейську державу.


А. Парубій закликав представників країн «великої сімки» пришвидшити процес надання нам безвізового режиму та ратифікації Угоди про асоціацію. «Нам важливі сигнали з вашого боку, знаки і розуміння того, що реформи відбуваються, — сказав він. — Нас неможливо з цього шляху звернути, але нам важливо відчувати партнерське плече».


Голова Представництва ЄС в Україні Надзвичайний і Повноважний Посол Хюг Мінгареллі зазначив, що докладе всіх зусиль для отримання Україною позитивних сигналів з боку ЄС із приводу ратифікації Угоди про асоціацію та прискорення узагальнення і гармонізації законодавчих норм України і ЄС.


За повідомленнями прес-служби апарату Верховної Ради України.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.