Футбол. Контрольні матчі національних збірних. 


15 листопада.


Мальта — Ісландія. 0:2. Північна Ірландія — Хорватія. 0:3. Англія — Іспанія. 2:2. РФ — Румунія. 1:0. Угорщина — Швеція. 0:2. Чехія — Данія. 1:1. Австрія — Словаччина. 0:0. Франція — Кот-д’Івуар. 0:0. Італія — Німеччина. 0:0.

***

 

Україна — Сербія. 2:0. Голи: Шахов, 38, Ярмоленко, 87 (п).
Україна: Бойко, Бутко, Ордець, Кривцов, Федецький, Малишев, Караваєв (Петряк, 46), Сидорчук (Ротань, 46), Шахов (Зінченко, 77), Циганков (Ярмоленко, 65), Зозуля (Бесєдін, 62). Тренер — Андрій Шевченко.
Сербія: Райкович (Йованович, 46), Ігньовський (Іванович, 77), Стефан Митрович, Пейчинович, Душко Тошич (Максимович, 82), Младенович, Гудель, Радоя, Катай (Александр Митрович, 69), Зоран Тошич (Маркович, 46), Павлович (Пешич, 46). Тренер — Славолюб Муслін.
Рефері — Мартін Стрембергссон (Швеція).
Харків. ОСК «Металіст». 21 862 глядачі. Мінус 1 градус.


***


Дебют був за гостями. Адже варіант складу нашої збірної був досить незвичним і тому не зовсім зіграним. Слід згадати, що Андрій Шевченко обіцяв, що дасть пограти всім. І слова дотримав. Тому спочатку довелося більше оборонятися. Але поступово заспокоїлися. А відтак почали налагоджуватися зв’язки в ігровому ансамблі господарів.


Зрештою, українцям результативна атака вдалася, котра великою мірою вплинула на перебіг поєдинку. Той епізод, без сумніву, додав упевненості нашим футболістам. Пригадаємо, як воно було. Артем Федецький підключився до атаки лівим флангом, здорово прострелив у центр карного майданчика сербів. А там Роман Зозуля зачепився за м’яч і проштовхнув його під удар Євгенові Шахову (на знімку ), а той в один дотик забив свій дебютний гол у збірній.

 


Початок другого тайму нагадував старт першого. Серби знову почали тиснути на наші ворота. Оборона збірної України та її воротар Бойко працювали з неабияким навантаженням. Але, слава Богу, без фатальних помилок.
А потім наша команда знову вгамувала суперника. І це насамперед завдяки ефективним замінам, котрі вчасно зробив Андрій Шевченко. Він випустив на поле Олександра Зінченка, Андрія Ярмоленка та Артема Бесєдіна.

 

Саме двоє останніх наприкінці зустрічі організували другий гол. Бесєдін — дебютант збірної України — отримав м’яч під час контратаки, зробив передачу в карний майданчик сербів на досвідченого одноклубника, а той впав у боротьбі з Івановичем. Пенальті. І Ярмоленко (на знімку) сам виконав вирок.

 


Отже, наша команда здобула досить упевнену перемогу над сильним суперником, котрий, до речі, посідає другу позицію в групі D у відбірному циклі до ЧС-2018.


***


Андрій Шевченко:


— Немає кращого варіанта закінчення року для збірної. Виграли два матчі. Я задоволений результатами і тим, що дав усім зіграти. Тому маємо багато інформації. Проти сербів, гадаю, все вдавалося добре, ми контролювали гру. На перших хвилинах була певна знервованість. Але досить швидко оговталися.


У перерві привітали Женю Шахова з дебютним голом. Сьогодні взагалі дуже багато позитивних моментів. І Бесєдіна треба привітати, це був його дебют. І Циганков уперше вийшов в основному складі. Причому у свій 19-й день народження. Я вітаю цього молодого і дуже талановитого виконавця. Важливо, щоб він прогресував у своєму клубі. Я всім хлопцям бажаю вдачі, щоб завершили рік на високій ноті і з позитивними емоціями.


У грудні подивимося поєдинок у чемпіонаті «Динамо» — «Шахтар». Поспілкуємося із тренерами «Шахтаря», «Динамо» і «Зорі», плануватимемо подальшу роботу. Спробуємо організувати невеликий турнір або збір для гравців національної команди. Треба постаратися залучити до турніру наші провідні клуби. Якщо зможуть брати участь, то добре. Якщо ні, то щоб дали можливість своїм гравцям виїхати до збірної. Можливо, з’явиться шанс зібрати команду під час зимової паузи і зіграти з кимсь контрольний матч...


Фото Євгена КРАВСА (із Харкова, спеціально для «Голосу України»).