Ранкове засідання 16 листопада

Парламентська хроніка


Верховна Рада в цілому ухвалила проект постанови про Звернення Верховної Ради України до урядів держав—членів Європейського Союзу, Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу щодо запровадження безвізового режиму для громадян України. Звернення підтримав 261 народний депутат.



Проект постанови, як співавтор, доповідав особисто Голова Верховної Ради Андрій Парубій.


Глава парламенту нагадав, що Україна виконала всі 144 вимоги в рамках лібералізації візового режиму. «Мало хто з інших країн мав таку кількість вимог. Дуже важко, але крок за кроком ми виконували ці вимоги. Український парламент дав приклад, як можна бути відповідальними у своїх міжнародних зобов’язаннях. Ми всі разом продемонстрували, як можна бути надійними партнерами, як можна працювати відповідально», — сказав А. Парубій. Він нагадав, що незабаром річниця Революції Гідності. «Євромайдан -такою була назва нашого Майдану. За ці цінності загинула і Небесна Сотня. За ці цінності три роки Україна веде війну проти російського окупанта та агресора. Тисячі наших воїнів і громадян загинули на фронті, захищаючи не лише Україну, а й Європейський Союз, весь вільний світ від російської агресії. Яка ще держава заплатила таку високу ціну за свій європейський вибір — життям найкращих синів і дочок», — констатував глава парламенту.


У свою чергу Перший заступник Голови Верховної Ради І. Геращенко зауважила, що ми розуміємо виклики, перед якими опинилася Європа, зокрема міграційні. «Але перед нашою країною також постали нові виклики — війна. Хіба ми сказали, що це додатковий виклик? Ні! Ми виконали всі 144 пункти. Бо робимо їх не для Могеріні, не для ЄС, а для України. Ми ухвалили найжорсткіше антикорупційне законодавство. У жодній європейській країні немає такого е-декларування. А коли ми отримаємо безвізовий режим, ми розкажемо, що робили деякі депутати і громадські активісти, як бігали по посольствах і просили не давати безвізовий режим, і що в цей час робила влада і парламент, вимагаючи від ЄС виконати свою частину зобов’язань», — наголосила вона.


Поряд із прихильниками ухвалення заяви були в сесійній залі і її противники. Так, Олександр Долженков (Опозиційний блок) назвав документ популістським проектом. А Володимир Литвин («Воля народу») — «воплями і соплями». Натомість радикал Олег Ляшко, потрясаючи дипломатичним паспортом, заявив, що здає його до тих пір, доки решта українців не зможуть скористатися безвізом. І закликав решту колег наслідувати його приклад.


Водночас Леонід Ємець («Народний фронт») заявив, що не розуміє, яке відношення до двосторонньої домовленості мають Мінські угоди. «Ми свою частину вимог, передбачених домовленостями, виконали. Тепер справа за вами, шановні працівники, бюрократи ЄС. Якщо ви не здатні виконувати взяті на себе домовленості, то, вибачте, така Європа не потрібна ні вам, ні нам», — сказав він.


Зранку, відкриваючи засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій нагадав, що 16 листопада в Україні відзначається День морської піхоти. «У 2014 році морські піхотинці на практиці довели своє гасло: «Вірний завжди». Після окупації Криму російськими окупантами понад 200 морських піхотинців не зрадили своїй присязі і повернулися на материкову територію. Того ж року вони пішли на передову, де в Донецькій та Луганській областях вступили в бій з московськими окупантами. Сьогодні вони тримають найскладнішу ділянку фронту оборони рідної землі від російського агресора і вкотре морська піхота доводить бойовою звитягою ще одне гасло: «Там де ми -там перемога!». Ми пишаємося нашими морськими піхотинцями! Нехай кулі їх оминають!» — наголосив А. Парубій.


Сесійна зала привітала й працівників радіо, телебачення та зв’язку, чиє професійне свято також відзначається цього дня. «Ваша праця з донесенням інформації до людей є дуже важливою. У цій війні, яку веде проти нас російський агресор, один із головних вимірів — інформаційний. Ви є бійцями інформаційного фронту. Пишаємося вашою роботою і бажаємо вам перемоги», — сказав глава парламенту.


Із заявою під час ранкового засідання виступила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко. Вона нагадала, що у Третьому комітеті Генеральної Асамблеї ООН відбулося голосування щодо резолюції відносно порушення прав людини в окупованому Криму. «За неї проголосувало 73 країни — члени організації ООН. Всі, хто займається зовнішньою політикою, знає, що означає ця цифра. Адже будь-яке рішення, що стосується прав людини, не просто проходить в ООН», —  зауважила І. Геращенко.


Водночас 76 країн — членів ООН зайняли нейтральну позицію. «Очевидно, що українським дипломатам і парламенту потрібно вже сьогодні розпочати роботу, щоб під час голосування по цій резолюції в Раді безпеки ООН ми мали більше прихильників», — заявила парламентарій.


І. Геращенко повідомила також, що від імені двох комітетів — закордонних справ та з питань євроінтеграції — та за її підписом було надіслано листи відповідним країнам, посольствам і парламентам із проханням підтримати позицію України.


Окремо вона привернула увагу до країн, які проголосували проти -таких 23. Серед них Вірменія, Казахстан та Білорусь. Їх позицію Україна сприйняла особливо боляче. «Ми шануємо право Вірменії та Казахстану на їх особливі взаємини з Російською Федерацією. Ми все розуміємо. Але і наші друзі мають розуміти, що сьогодні Україна, український народ і армія воюють не лише за нашу незалежність. Ми обстоюємо право всіх пострадянських країн мати незалежну зовнішню політику. І ми маємо доносити це до наших партнерів. Що стосується позиції Білорусі, то ми це розцінюємо, як ніж у спину. Ми дякуємо білоруській стороні за незалежний майданчик у Мінську. Ми цінуємо це. Але незалежний майданчик має бути незалежним в усіх позиціях. Тому ми звертаємося до Білорусі з проханням так само шанувати право України обстоювати нашу незалежність і суверенітет і розуміти, що наступним буде Мінськ, якщо сьогодні Київ не захистить нашу незалежність», — наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради і додала: «У питаннях зовнішньої політики маємо більш жорстко на всіх міжнародних майданчиках обстоювати питання Криму».


Від імені двох фракцій — «Народного фронту» та Блоку Петра Порошенка — виступила Тетяна Ричкова (БПП). Вона звинуватила Надію Савченко у непарламентській поведінці під час розгляду змін до так званого «закону Савченко». 


Верховна Рада в цілому ухвалила проект постанови «Про рекомендації парламентських слухань «75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність». А також ухвалила рішення (236 «за») про вихід із засновників редакції журналу «Віче».


Сесія також розглянула низку ратифікаційних питань. 


Із днем народження цього дня вітали Сергія Матвієнкова.

 

Дослівно

 

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко:


«За останні декілька десятиліть жоден європеєць не загинув за європейські цінності. Українські хлопці гинуть сьогодні, захищаючи європейські цінності і доводячи, що Україна є важливою частиною Європи. Це Україна сьогодні потрібна Європейському Союзу. Маємо не посипати голови попелом, а дуже чітко про це говорити».

 

Павло Пинзеник, Анатолій Матвієнко.

 

Вітання з Днем працівників радіо, телебачення та зв’язку.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.