Учора в Київському палаці дітей та юнацтва учні 8—11 класів презентували свої інноваційні розробки в рамках виставки-конкурсу «Майбутнє України», яку вже всьоме проводить Мала академія наук.


«Особливість цієї виставки в тому, що діти можуть не лише показати свої наукові досягнення, а й почути думку професійного журі», — каже президент МАН Станіслав Довгий.


Цього року роботи продемонстрували понад сто школярів. Учні представили винаходи в таких сферах, як електроніка та приладобудування, матеріалознавство та перспективні технології, машинобудування, інформаційно-телекомунікаційні системи, екологія та ресурсозбереження, технічна творчість та винахідництво, робототехніка та робототехнічні системи.


Одинадцятикласниця Марина Рибалкіна привезла з Рівного магнітний прискорювач мас тіл.


«Цей прилад можна використовувати в космічних технологіях замість реактивного двигуна для розгону ракети, а також для забивання цвяхів, дюбелів і навіть у воєнних цілях», — розповідає школярка.

 

 

А от учень Запорізького технічного ліцею Олександр Похиленко створив робота-доглядача.


«Він може наглядати за дитиною або за людиною з обмеженими можливостями. Я зробив його для людей, у котрих бракує часу. Завдяки винаходу батьки можуть спостерігати за малечею он-лайн, при цьому займаючись власними справами», — каже Олександр.


Десятикласниця Валерія Зінченко з Луганщини винайшла новий вид паливних брикетів — із відходів картонно-тарного комбінату.


За словами організаторів, основним завданням виставки є стимулювання творчого самовдосконалення молоді та допомога у подальшому розвитку.


«З кожним роком винаходи, представлені на «Майбутньому України», стають дедалі практичнішими та орієнтованими на вирішення проблем сучасності. Нам треба працювати спільно з юними винахідниками, щоб їхні ідеї були не лише макетами, а реально працюючими проектами», — зазначив Станіслав Довгий.