На Рівненщині оголосили війну довгобудам. Про це йшлося, зокрема, на засіданнях постійних комісій обласної ради, де пролунала пропозиція не допускати до участі у тендерах ті будівельні організації, які до цього не впоралися з обсягами робіт, затягували строки будівництва.


Довести до ладу довгобуди прагне і виконавча влада Рівненщини. Так, голова ОДА Олексій Муляренко (на знімку) сказав, що в будівельній галузі зробили наголос на завершенні довгобудів, особливо тих, що стосуються освітньої галузі та медицини. І це зрозуміло: область з одним із найвищих рівнів народжуваності потребує дитсадків, шкіл і лікарень. За його словами, нинішнього року з обласного бюджету на будівництво та реконструкцію дитсадків, шкіл та лікарень виділено 73 мільйони гривень. Це удвічі більше, ніж торік, і втричі більше, ніж 2014 року. Інтенсивному розвитку будівництва в області сприяє й держава: цьогоріч у галузь вдалося залучити 178 мільйонів гривень.

 


Як розповів директор департаменту будівництва й архітектури Рівненської ОДА Ярослав Мазярчук, у цьому році завершили дитсадки-довгобуди у селах Злазне Костопільського та Ремчиці Сарненського районів. До кінця року обіцяють ввести в експлуатацію дитсадки у селах Дубляни Демидівського та Великий Житин Рівненського районів. А ще — спортзал у навчально-виховному комплексі села Тесів Острозького району, котельню у школі села Вовковиї Демидівського району та центр дозвілля у місті Дубно. Завершують школу-довгобуд у селі Шпанів Рівненського району, якої чекали 27 років. Уже цьогоріч тут зведуть три навчальні блоки, де навчатимуться понад півтисячі дітей.


До кінця року введуть в експлуатацію школу в селі Тинне Сарненського району, будівництво якої було розпочато 2008-го. Заклад — один з найбільших в Україні у сільській місцевості, а кількість школярів тут постійно зростає. Добудова школи дасть можливість забезпечити комфортні умови для навчання понад тисячі сільських дітей.


94 відсотки готовності має школа в поліському селі Глинне Рокитнівського району, де найвища народжуваність в Україні. Зведення її розпочали дванадцять років тому. Після здачі в експлуатацію у школі навчатимуться майже вісім сотень школярів.


Крім цього, у нинішньому році розпочали будівництво школи у селі Горбаків Гощанського району. 1,5 мільйона гривень виділили на реконструкцію Степангородської школи Володимирецького району, символічну капсулу часу у будівництво нової школи закладено у селі Пісків Костопільського району.


Оновлюються і медзаклади на Рівненщині. Так, після капітального ремонту вже почали приймати пацієнтів в ендокринологічному відділенні Рівненської обласної клінічної лікарні, у Костополі — амбулаторія загальної практики сімейної медицини. До кінця року запрацює відремонтований терапевтичний корпус Рівненського обласного госпіталю інвалідів війни, що у селищі Клевань.


— Загальний обсяг капітальних інвестицій у будівельну галузь за перше півріччя збільшився на чверть від попереднього року і становить 1,5 мільярда гривень, — підсумував голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко.


Тетяна ПАНАСЮК, Олександра ЮРКОВА.


Рівненська область.