Україна розраховує на тіснішу співпрацю з Португальською Республікою в Парламентській асамблеї Ради Європи та в інших міжпарламентських об’єднаннях, зокрема у відповідних структурах ОБСЄ і НАТО, в питанні засудження російської агресії в нашій країні. Про це заявила Перший заступник Голови Верховної Ради України, Уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко під час зустрічі з делегацією Комітету закордонних справ та португальських спільнот парламенту Португальської Республіки.


Ірина Геращенко подякувала представникам португальського парламенту за позицію щодо підтримки суверенітету та територіальної цілісності України в контексті російської агресії, а також закликала до посилення співпраці України та Португальської Республіки в рамках роботи міжнародних організацій.


У цьому контексті політик наголосила на важливості збереження санкцій. «Міжнародна підтримка, зокрема санкції проти Російської Федерації як країни-агресора, — це інвестиції в мир», — наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради.


Ірина Геращенко поінформувала про роботу підгруп Тристоронньої контактної групи у Мінську та зауважила: українська сторона наполягає на вирішенні питання виключно політико-дипломатичним шляхом. Вона також підкреслила, що Україна вимагає послідовного, а не паралельного виконання Мінських домовленостей.


«Лише повне виконання безпекового та гуманітарного блоку Мінських домовленостей може стати передумовою до вирішення політичного блоку», — зауважила Уповноважений Президента.


Перший заступник глави парламенту додала: в умовах постійних порушень режиму припинення вогню з боку незаконних збройних формувань про вибори на Донбасі говорити передчасно.


У цьому контексті народний обранець поінформувала, що у вересні депутати Європейського парламенту Ребекка Хармс, Міхаель Боні та Яромір Стетіна здійснили робочу поїздку на Донбас і на власні очі побачили реальну безпекову ситуацію. Ірина Геращенко закликала представників делегації Комітету закордонних справ та португальських спільнот також відвідати схід України, щоб ознайомитись з безпековою та гумантіарною ситуаціями.


Крім того, Перший заступник Голови Верховної Ради розповіла про пріоритетні для України питання в рамках роботи гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи в Мінську.


«Звільнення заручників та допуск міжнародних гуманітарних місій, зокрема Міжнародного Комітету Червоного Хреста, є ключовим завданням для України», — зазначила вона.


Політик також наголосила на необхідності активізації роботи місії ОБСЄ на кордоні з Російською Федерацією.


«Питання закриття кордону є вкрай важливим для вирішення безпекового блоку, і в цьому контексті ми наполягаємо на активізації місії ОБСЄ на кордоні. На жаль, наразі діяльність місії блокується іншою стороною», — зауважила Уповноважений Президента.


Ірина Геращенко висловила вітання з нагоди призначення колишнього Прем’єр-міністра Португалії Антоніо Гуттереша наступним Генеральним секретарем ООН, який приступить до виконання обов’язків першого січня 2017 року.


У свою чергу Голова Комітету закордонних справ та португальських спільнот парламенту Португальської Республіки Сержіу Соуза Пінту відзначив, що Україну та Португалію об’єднують тісні культурні зв’язки, котрі зміцнюються завдяки проживанню великої діаспори українців в Португалії.


Сержіу Соуза Пінту наголосив: Португальська Республіка поважає міжнародне право й підтримує Україну в збереженні територіальної цілісності та незалежності. «Україна може повністю розраховувати на нашу підтримку в боротьбі на міжнародній арені», — зазначив глава Комітету закордонних справ та португальських спільнот.


З метою активізації політичного діалогу між країнами учасники зустрічі обговорили необхідність зміцнення контактів між парламентами України та Португалії, зокрема й шляхом організації візитів на найвищому міжпарламентському рівні.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.

 

На передньому плані ліворуч — голова комітету Сержіу Соуза Пінту, праворуч — Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.