Пам’ятник святому, письменнику та історику Нестору Літописцю днями відкрили на території Кременецької загальноосвітньої школи-інтернату І—ІІІ ступенів у Тернопільській області.

Як відомо, Нестор Літописець народився 1056-го в Києві. До монастиря він прийшов сімнадцятирічним юнаком. З молодих літ дотримувався чернечих чеснот, але головним його послушенством у монастирі стала книжкова справа. «Велика буває користь від учення книжного, — казав він, — книги наказують і вчать нас шляху до розкаяння, бо від книжних слів набираємося мудрості й стриманості... Той, хто читає книги, бесідує з Богом або святими мужами».


Преподобний Нестор належить до найосвіченіших людей Київської Русі кінця XІ — початку XІІ століття. Окрім богословських знань, мав виняткові здібності до історії та літератури, володів грецькою мовою. З його праць збереглися життєписи святих князів страстотерпців Бориса і Гліба, преподобного Феодосія, перших преподобних Печерських.


Найвизначніший твір Нестора Літописця — «Повість минулих літ», складений на основі раніше написаних літописів, архівів, народних переказів та оповідань. Ця виснажлива й тривала праця включала в себе й ретельну пошукову роботу. «Повість минулих літ» — одна із найвидатніших пам’яток світової культури.


Помер і похований Нестор Літописець у Києво-Печерському монастирі.


Тепер ім’я Нестора Літописця буде увічнене й на Тернопільщині, воно вестиме дорогою знань учнів та вчителів Кременецької загальноосвітньої школи-інтернату І—ІІІ ступенів.

Тернопільська область.