Нещодавно Міністерство інфраструктури опублікувало на своєму сайті нову редакцію законопроекту «Про поштовий зв’язок». Цей документ, на думку авторів, приведе українське законодавство у відповідність із європейським. Але є норми, які український ринок сприйняв неоднозначно. Як законопроект вплине на поштово-логістичні послуги та онлайн-торгівлю, обговорювали під час круглого стола оператори ринку. Серед запрошених були і представники Міністерства інфраструктури, Національної комісії з державного регулювання в сфері зв’язку й інформатизації (НКРЗІ), але вони на захід так і не прийшли.

Перший заступник генерального директора УДППЗ «Укрпошта» Олександр Перцовський заявив, що виступає за спрощення регулювання поштової сфери. «Стандарти і якість перш за все повинні визначати споживачі. Ми за єдині правила гри для всіх гравців ринку. Хочемо конкурувати якістю, а не передбачати для себе преференції в законопроекті», — підкреслив він.


За його словами, Директива Євросоюзу про загальні правила розвитку внутрішнього ринку поштових послуг співтовариства й поліпшення якості обслуговування говорить про те, що всі країни, у тому числі й Україна в майбутньому, беруть на себе зобов’язання забезпечити універсальний сервіс. Це значить, що на всій території нашої країни, не тільки у великих містах, а й у віддалених куточках, люди повинні мати можливість із однаковими регулярністю, якістю й тарифами одержувати поштові послуги. На сьогодні немає механізму, як це забезпечити. Нині цей сервіс надається за рахунок субсидування «Укрпоштою». «Майже 80% наших відділень — збиткові. Тому дуже важливо знайти механізми, які зможуть компенсувати необхідність надання послуг у сільській місцевості. Міжнародний досвід показує, що це може бути як створення універсального фонду, де акумулюються певні кошти й перерозподіляються для забезпечення поштового зв’язку на віддалених територіях, або державні субсидії», — сказав Олександр Перцовський і відзначив, що в законопроекті немає норм про фінансування «Укрпошти».


Він уважає, що механізм резервування послуг призначеного оператора поштовому зв’язку — оптимальна норма, яка не передбачає додаткових видатків із державного бюджету, інших учасників ринку.


Заступник голови правління транспортно-логістичної компанії «Делівері» Андрій Івасів наголосив: у законопроекті передбачається приховане ліцензування діяльності поштового зв’язку. В документі йдеться про особливу процедуру реєстрації операторів, відповідно, допуск чи не допуск на ринок тих або інших гравців. Це суперечить чинному законодавству.


На його думку, фінансування регулятора за рахунок запровадження спеціального податку, який стягуватиметься з операторів поштового ринку — ідея хороша, але за умови зміни податкового законодавства.
Андрій Івасів відзначив, що в прописаних повноваженнях регулятора закладені корупційні ризики. Зокрема, в документі передбачено, якщо поштовий оператор працює без реєстрації у відповідному реєстрі, то весь його прибуток має бути вилучений на користь держави.


Крім того, вважає заступник голови правління «Делівері», у законопроекті потрібно вказати, щоб регулятор установлював стандарти, а не визначав якість послуг.


Директор юридичного департаменту компанії «Нова пошта» Інна Хомич заявила: приватні поштові оператори не бачать підстав для встановлення контролю над усіма видами сервісу. Пропонуємо дотримуватися світової практики й здійснювати нагляд тільки за наданням універсальних послуг поштового зв’язку.


У законопроект, за її словами, закладені норми, які регулюють тільки права НКРЗІ й дають їй право проводити перевірки за власною ініціативою. Також виступаємо проти запровадження збору (0,2%) з доходів операторів, оскільки це відобразиться на кінцевому споживачі.


ЦИТАТА

 

Андрій ІвасІв, заступник голови правління транспортно-логістичної компанії«Делівері»:


«Ця норма створює для корупції дуже широке поле. Важко уявити наслідки за умови, що регулятор сам себе вповноважив відмовляти в реєстрації або виключати з реєстру. Тобто в будь-який момент може бути створений прецедент, у результаті якого з ринку можуть піти великі гравці».