Делегація представників україно-латвійської міжпарламентської групи дружби, регіонів і бізнесу України відвідала Латвійську Республіку для вивчення місцевого досвіду у сфері видобування, переробки та використання торфу. Делегацію очолив народний депутат України Олександр Кодола, також до її складу ввійшли народний депутат України Олег Медуниця та заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Сергій Сергієнко, представники органів місцевої влади та бізнесових кіл.


Під час візиту українська делегація провела зустрічі із представниками міністерств сільського господарства та охорони навколишнього середовища і регіонального розвитку Латвії. Крім того, представники України відвідали кілька регіонів Латвії, де розташовані торфовидобувні та торфопереробні підприємства, оглянули виробничий процес та обговорили з латвійськими партнерами перспективи розвитку вітчизняної торфової галузі, а також її експортний потенціал.


«Для нас дуже важливий досвід Латвії як члена Європейського Союзу, як країни, що вже давно стала на шлях реформування і в плані процесів децентралізації, і розвитку економіки. Так само, як і Латвія, наша рідна Чернігівщина має великий потенціал у торфовидобувній галузі, однак нині цей сектор місцевої економіки працює далеко не на повну потужність, хоча ця галузь могла б бути одним із флагманів економіки регіону. Тому нам дуже цікаво було вивчити щодо цього досвід Латвійської Республіки. Вважаю, що цей досвід дасть значний поштовх для розвитку торфовидобування і ширшого застосування торфу як виду альтернативного палива та сільськогосподарської сировини в нашій області», — підкреслив народний депутат України Олександр Кодола.


Також упродовж візиту делегати мали можливість вивчити законодавчу базу Латвії щодо регулювання торфової галузі, видачі дозвільної документації, а також переваги від використання торфу як сільськогосподарського добрива та енергетичної сировини для опалення житлових фондів місцевих самоврядувань.


Латвійська делегація перебувала водночас на Чернігівщині, в Семенівському районі. Головним майданчиком для роботи стала ферма ПСП «Степанич». Керівник підприємства Юрій Сенько розповів про своє господарство та попросив максимально відверто дати оцінку і поділитися враженнями наших латвійських колег про реальний стан справ з точки зору європейських стандартів.


Латвійські консультанти за допомогою сучасного обладнання досліджували та вимірювали важливі показники утримування та доїння худоби. На основі отриманих даних вони висловили конкретні зауваження та рекомендації, які дадуть змогу підвищити надої та уникнути хвороб.