«Найгарячішою точкою» у процесі децентралізації в Одеській області став найближчий сусід обласного центру — Лиманський (колишній Комінтернівський) район.


На сесії Южненської міської ради депутати проголосували за згоду об’єднання з територіальними громадами сіл Нові Білярі, Визирка, Любопіль і Сичавка. Аналогічне рішення ухвалили і депутати вищезгаданих сільських рад, які проголосували за створення об’єднаної територіальної громади із центром у селі Визирка.

 

У селах почалися громадські обговорення із приводу об’єднання. Відбулися збори жителів. У Нових Білярах селяни вирішили підтримати об’єднання з Визиркою, Любопіль теж віддав перевагу Визирці. А в селі Сичавка пристрасті навколо об’єднавчого процесу вирують і дотепер. Відсотків 60 жителів села Сичавка підтримують об’єднання з територіальною громадою села Визирка. Але частина селян віддає перевагу місту Южному. І це нормально — люди обирають такий варіант подальшого життя, що їх найкраще задовольняє.


Так несподівано село Сичавка опинилося в епіцентрі виниклого політичного локального шторму, викликаного процесом децентралізації. 

 

Село засноване наприкінці XVІІІ століття. Першими її поселенцями були селяни із північних і центральних областей України та відставні солдати.


Населений пункт мав кілька назв — Сичавка, Олександрівка, Ізмаїлівка, Тишківка. Найпоширенішими були дві перші назви — Сичавка й Олександрівка. Тільки в 1898 році в Сичавці відкрили лікарню на 10 ліжок. У селі була церковнопарафіяльна школа, в якій працювали два вчителі.


Які аргументи на користь прийняття того чи іншого рішення?


Володимир НОВАЦЬКИЙ, Южненський міський голова:


— Якщо взяти постанову Кабінету Міністрів України, яка регламентує об’єднання територіальних громад, то першим навколо кого повинні об’єднуватися територіальні громади є місто обласного підпорядкування, потім ідуть районні центри, колишні районні центри, а в нас в області таким є Цебрикове, а потім уже йдуть села.


Коли заходить мова про Сичавку, я не розумію, як це село, злите воєдино з містом Южним, можна приєднати до Визирки. Адже на відміну від останньої, Сичавка має величезну історію. Я досконально вивчив історію Сичавки й вважаю, що це село має стати центром усієї цієї частини Одеської області. Визирка й Сичавка, як кажуть в Одесі, — це дві великі різниці. Чим сьогодні Визирка переважає над Сичавкою? Якщо б питання стояло так, Визирку приєднати до Сичавки, я б ще розумів. Але Сичавку до Визирки, я цього не розумію. Якщо Сичавка відійде до Визирки, то можна буде говорити про роз’єднання. Історично так склалося, що місто Южне побудоване на землях села Сичавки, й відтоді нас усе поєднує. Відсотків 70 мешканців Сичавки працюють у Южному. Діти із Сичавки відвідують дитячі садочки та школи міста Южного. Жителі Сичавки також обслуговуються в Южненській лікарні. На зустрічах з жителями Сичавки я їм неодноразово казав, якщо відбудеться об’єднання, вони на рівних із жителями міста користуватимуться всією інфраструктурою Южного. У разі об’єднання, ми пустимо до Сичавки безплатний рейсовий автобус, у нас по місту Южному — безплатний проїзд, а оскільки ми станемо однієї громадою, то, певна річ, як я вже сказав, автобус до Сичавки теж буде безплатним.


Сьогодні місто Южне є бюджетним донором, держава не дає нам, а забирає у нас. Якщо раніше вона забирала 50 відсотків бюджету, то зараз забирає 25 відсотків. У разі об’єднання із Сичавкою, ми плануємо рівномірно розподіляти бюджетні кошти — однаково, що на школи в Южному, що на школу в Сичавці, що на лікарню в Южному, що на лікарню в Сичавці. Адже ми будемо однією громадою. По-іншому ми собі не уявляємо. Ну що цікаво, жителі Сичавки при цьому нічого не втрачають. Статус села у Сичавки залишається, всі пільги як жителям села залишаються, й це не просто слова, так прописано в законі. Також у нас уже є вся інфраструктура: школи, дитячі садочки, спортивні школи, палаци культури, пенсійний фонд, паспортний стіл і. т. д, переходь дорогу й користуйся, не треба нікуди їхати.


Я не знаю, коли така інфраструктура буде у Визирці й чи буде вона взагалі там. Ми сьогодні витрачаємо гроші в Южному бюджетні, у Визирці витрачаються гроші бізнесу. Подивіться, які дороги у Сичавці зараз, і які в Южному. Якщо тільки Сичавська сільська рада ввійде до міста Южне, то через кілька років ніхто не зможе відрізнити вулиці сіл від вулиць міста. Також ми однозначно займемося капітальним ремонтом дороги уздовж Тилігульського каналу до туристичних баз, тому що це є важливим, економічно вигідним для жителів наших сіл. У зв’язку із закриттям інших курортів України, курорт Сичавки може прийняти набагато більше відпочивальників, ніж тепер.


На нещодавній сесії міської ради було ухвалено рішення, що кожному пенсіонерові міста Южне, який одержує мінімальну пенсію, щомісяця доплачуватимуть із міського бюджету 200—250 гривень. Причому робити такі виплати ми плануємо раз у рік, щоб така підтримка не вплинула людям на субсидії. Ще можу сказати, що сьогодні в нас у бюджеті міста закладено суму в розмірі 3,5 мільйона гривень на виплату матеріальної допомоги жителям міста. Ми також різними способами допомагаємо вчителям і медикам. Усім цим зможуть користуватися мешканці Сичавки у випадку об’єднання.


А постраждають люди


Олег КУТАТЕЛАДЗЕ, депутат Одеської обласної ради, кандидат юридичних наук:


— У процес децентралізації залучені населені пункти, що входять до мого виборчого округу. Я абсолютно впевнений, що від об’єднання громад сіл Сичавка та Визирка виграють жителі саме першого села.


Основний принцип об’єднання територіальних громад, як підкреслюється в профільному законі про об’єднання територіальних громад, — принцип добровільності, економічної ефективності, щоб об’єднана громада була економічно доцільною, щоб не погіршилося становище людей, які живуть в об’єднаній громаді, після її об’єднання, порівняно з тим, що було до об’єднання громад.


Одразу два населені пункти запропонували територіальній громаді Сичавки об’єднатися, в одному випадку — в міську територіальну громаду, у другому — в сільську територіальну громаду.


Обидві пропозиції довго, більше одного року, обговорювалися із громадськістю села Сичавки. Разом з тим слухання часто зривалися, люди кричали й тиснули один на одного, доходило до образ між людьми. Слухання в 2015 році були перенесені на рік, в 2016 році збиралися кілька разів, і слухання проходили з емоційним напруженням. На прохання депутатів сільський голова зупинила слухання і внесла пропозицію провести консультативне опитування всього населення села Сичавки, шляхом проведення таємного голосування, за якого жителі села повинні були висловити свою думку, до якої територіальної громади вони хочуть приєднатися: до міської чи до сільської.


З цього питання відбулася сесія сільської ради, й депутати одноголосно погодилися з необхідністю такої форми консультаційного опитування як найбільш демократичної, такої, що унеможливлює тиск на людей у процесі ухвалення того чи того рішення. Було підготовлено проект процедури цього консультативного опитування, процедура узгоджувалася як з депутатами, так і була виставлена на громадське обговорення. Після обговорення, проект був винесений на сесію сільської ради, яка затвердила форму та процедуру цього консультативного опитування населення.


30 жовтня 2016 року таке опитування відбулося, відкрито й прозоро, практично, як вибори депутатів. Комісія підбила підсумки голосування, в якому взяло участь 58% мешканців цього села. Процедура голосування була відкритою, телеканали вели прямий репортаж з цього питання, були присутні як на голосуванні, так і під час підрахунку голосів члени комісії, а також спостерігачі з усіх сторін. Жодних питань до процедури голосування та підрахунку голосів ні в кого не було.

 

Після закінчення процедури консультативного опитування підсумки вийшли такими: у голосуванні взяло участь 939 осіб із 1600, що проживають у селі. 515 людей проголосувало за приєднання до Визирки, тобто 54,8%, 409 за місто Южне, тобто 43,5% голосів, тобто — 11,3% голосів люди віддали більше за об’єднання із селом Визирка, ніж за об’єднання з містом Южне. 

 

За підсумками цього консультативного опитування відбулася сесія сільської ради, яка більшістю голосів винесла рішення про надання згоди на об’єднання з територіальною громадою Визирки та відмовила в об’єднанні з містом Южне. Відповідно до статті 7 названого закону, остаточне рішення ухвалює сільська рада, і це рішення вона затвердила.


Село Сичавка та місто Южне сьогодні функціонують у єдиній інфраструктурній зоні. Сичавці користуються міською поліклінікою, але місто Южне у свою чергу використовує сільський цвинтар для поховання померлих, а тверді побутові відходи місто вивозить на смітник, який перебуває на балансі сільської ради.


Абсолютно невмотивований конфлікт навколо об’єднання територіальних громад неминуче призведе до того, що почнуть страждати люди, якість життя яких неодмінно погіршиться.


Слухати і чути


У розмові з «Голосом України» депутат обласної ради Олег Кутателадзе із приводу єдиного бюджету відзначив, що він буде не гірший, ніж у Южному, єдине питання — в інфраструктурі, яка дісталася місту від СРСР, як і припортовий завод, а землі Южному дісталися від села Сичавки. Кутателадзе упевнений, що пріоритетом для Сичавки повинен стати розвиток прибережної зони, для залучення туристів.


Тим часом боротьба за громаду в селі Сичавка Одеської області триває. Жителі села незгодні з діями сільського голови Валентини Попоніної, вийшли до сільради із протестом. Вони заблокували вхід до будинку з тим, щоб не дати провести позачергову сесію сільської ради, перекрили трасу М-28, яка пролягає через Сичавку, викликали представників районної й обласної влади.


Вислухати протестувальників вирішив голова Лиманської районної державної адміністрації — Дмитро Наталуха. Він приїхав до Сичавки, поспілкувався з людьми, організував автобус для жителів Сичавки, які вирушили в обласну раду Одеси й зустрілися з головою — Анатолієм Урбанським.


Голова облради роз’яснив мешканцям села, що хоч би які рішення були прийняті місцевими громадами, головне рішення ухвалює Кабінет Міністрів, і станеться це не скоро. Він відзначив, що проблеми в процесі об’єднання громад існують по всій країні, й в Одеській області їх багато. Головний чинник об’єднання громад — фінансова незалежність. Також Урбанський розповів, що згідно з нормативними актами Кабміну, у старих межах не залишиться жоден населений пункт.


Підсумком спілкування обласної влади та жителів села стало рішення про створення робочої групи, куди ввійде Дмитро Наталуха, Анатолій Урбанський, депутати профільних комісій обласної ради, депутати Сичавки.


Ця комісія вивчатиме правову складову питання об’єднання для того, щоб напрацювати правильні шляхи розв’язання проблемного питання згідно з законами України.


Ну й головне — треба слухати й чути людей, а не нав’язувати їм свою думку, використовувати важелі адміністративного тиску на них. Часи тепер інші.

Одеська область.

Від редакції:


Ситуація з децентралізацією в Лиманському районі, про яку розповідається в цьому матеріалі, сьогодні — в центрі уваги Одеської області. Тому що вперше невелике село категорично відмовляється об’єднуватися з успішним у фінансовому плані містом Южним. Здавалося б, переваги «спільного життя» з багатим містом, а селяни не хочуть опинитися в становищі «бідних родичів», яким, на їхню думку, уготована роль нахлібників. Тиск на жителів села в ці дні чиниться дуже потужний. Але люди твердо стоять на своєму.


Чим завершиться протистояння між містом і селом? «Голос України» надалі планує розповідати про те, як триває децентралізація в Лиманському районі Одеської області.