Президент України Петро Порошенко підписав ухвалений парламентом і надрукований сьогодні в газеті закон, який спрямовано на розв’язання проблеми фактично ошуканих несумлінними працівниками банків людей. Як відомо, деякі банки виступили посередниками між вкладниками й небанківськими установами в укладанні угод з розміщення коштів на депозит. Зокрема, через це десятки тисяч вкладників банку «Михайлівський» не мали права одержувати гарантовані державою виплати своїх грошей у разі ліквідації банку. У ньому було застосовано схему, за якої у банку фізичним особам пропонували укладати не договори банківського вкладу, а договори позики з небанківськими фінансовими установами через повіреного, у ролі якого виступав банк. При цьому, з метою введення в оману споживачів щодо реального предмета договору, банк відкривав кожному клієнтові рахунок, з якого надалі кошти переводили на рахунки небанківських фінансових установ.

 

Опублікованим законом вносяться зміни до законодавства, які дадуть можливість виключити схеми, за якими було ошукано вкладників, зокрема, банку «Михайлівський».


Також закон поширив дію права на чинну гарантовану виплату вкладникам банків на осіб, які постраждали від зазначеної вище схеми. Тобто тепер Фонд гарантування внесків фізичних осіб отримав повноваження на здійснення виплат компенсацій у розмірі до 200 тисяч гривень кожному страждалому від банківських зловживань. При цьому право на такі виплати встановлені: а) людям, гроші яких були використані як позика чи внесок у небанківську установу через банк, який виступив посередником, за умови, що цей банк за станом на сьогодні віднесений до категорії неплатоспроможного; б) якщо фізособу не було поінформовано під розписку про те, що на позику чи внесок не поширюється дія державної гарантії з повернення грошей. На кошти, розміщені в небанківських установах за такою схемою, через банк, який сьогодні не належить до категорії неплатоспроможного, державні гарантії з повернення внеску не поширюються.


Виплати компенсацій ошуканим вкладникам розпочнуться не пізніше 9 грудня цього року.

 

На знімку: Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з представниками ошуканих вкладників.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).