Минулої доби (дані штабу АТО на 17.11) російсько-окупаційний контингент 37 разів відкривав вогонь по позиціях українських сил. Найгарячіше, як і раніше, на маріупольському напрямку. Тут противник випустив понад 60 мін, а також 14 снарядів з 152-міліметрових гармат. Бойові дії вчора велися в Мар’їнці, Докучаєвську та на приморських рубежах. Українські війська активно ведуть вогонь у відповідь. Про це повідомив на брифінгу спікер Міністерства оборони України з питань АТО Олександр Мотузяник.


Нагадаємо, минулого тижня СБУ, інформуючи про так званий план «Шатун», розроблений в РФ для дестабілізації ситуації усередині нашої країни, прогнозувала загострення на фронті як частину кремлівської операції.


У свою чергу верифікатори ОБСЄ констатують у зоні проведення бойових дій найбільшу кількість обстрілів з початку року. За словами першого заступника голови СММ ОБСЄ Александра Хуга, минулого тижня кількість порушень режиму тиші, зареєстрована СММ ОБСЄ, перевищила приблизно на 160% те, що відбувалося попереднього тижня. «Це була найбільша кількість обстрілів з початку року. Із цих зареєстрованих порушень тиші 3444 випадки — вибухи, спричинені мінометами, танками, артилерією та зенітними установками», — зазначив він.


Учора РФ розпочала «планові» навчання своїх збройних сил біля кордону з Україною. За навчальною тривогою було піднято 20-ту загальновійськову армію Західного військового округу РФ, що дислокується у Воронезькій, Брянській і Білгородській областях. «За задумом тренування, сплановано проведення операції угрупованням військ (сил) на одному зі стратегічних напрямків з використанням широкого спектра засобів ураження умовного противника. Штаби мають продемонструвати вміння оперативно оцінювати ситуацію, що ускладнюється, приймати грамотні рішення та забезпечувати безперервне й стале управління військами в обставинах, котрі швидко змінюються», — ідеться в повідомленні, розміщеному на сайті Міноборони РФ.