Тільки Верховна Рада може дати шанс незаконно засудженим на правосудний вирок. Ухвалення у другому читанні відповідного законопроекту блокується парламентом. Про це під час брифінгу заявила заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд.


«В Україні є декілька сотень людей, які, на жаль, є жертвами свавільної системи прокуратури і судової системи. На жаль, чим ближче ми до цього рішення, тим більшим є опір парламенту. Це відбувається тому, що колишні прокурори і судді, які фальсифікували обвинувальні висновки, сьогодні займають високі посади. Не буде судової реформи і справедливості, поки люди, котрі зазнали тортур від тоталітарної системи, не отримають шанс на правосудний вирок», — зазначила вона.


Експерт Реанімаційного пакету реформ Михайло Жернаков нагадав, що законопроект стосовно забезпечення окремим категоріям засуджених осіб права на правосудний вирок відповідає всім міжнародним стандартам.


«Те, що цей документ дозволить випустити злочинців на свободу — неправда. Проект стосується обмеженого кола осіб і надає право на перегляд вироку», — наголосив він.