На тижні, що минає, середня ціна на надоєне молоко екстра ґатунку зросла на 17 копійок і становила 8,10 грн. за кг. Молоко вищого ґатунку подорожчало в середньому також на 17 копійок -- до 7,49 грн. за кг. Сировина першого ґатунку зросла в ціні найменше на 5 копійок і коштувала 7,10 грн. за кг.

 

Як повідомляють в Асоціації виробників молока, молоко ґатунку екстра найбільше подорожчало на Сумщині, де за нього просили 8,57 грн. за кг. Дешевше всього коштувало на Волині -- 7,60 грн. за кг.

 

Ціни на продукцію з незбираного молока (молоко, кефір, йогурт, сметана) на роздрібному ринку не змінилися. Як і тиждень тому, середня ціна на пастеризоване молоко 3,2% становила 24,95 грн. за кг. Ціна на йогурт також була стабільною -- 44,63 грн./кг. При цьому подорожчало масло на 1,87 грн., у роздріб його можна було придбати за 150 грн. за кг.

 

Зростанню цін, наголошують експерти, сприяє, зокрема, ситуація на валютному ринку. На початку тижня курс долара на міжбанку перетнув позначку в 26 грн. за долар. Останнього разу такий ріст фіксували в середині вересня. З одного боку, девальвація національної валюти робить експорт молочних продуктів ще привабливішим. З другого, імпортні складові собівартості виробництва ростуть у ціні. Інша вагома складові собівартості продукції, що впливає на її вартість, -- паливо. Незважаючи на зниження цін на нафту на світовому ринку, в Україні дизпаливо дорожчає. На 15 листопада літр ДП у середньому коштувало 20,54 грн.

 

Попри зростання цін на сировину та девальвацію гривні, ціни на продукцію з незбираного молока на роздрібному ринку стабільні -- переробники бояться втратити хоча б ті обсяги реалізації, які на разі у них є.

 

Підготував Валерій ДРУЖЕНКО.

 

Голос України