Країни Західної Європи та західна демократія також стали вразливими перед російською агресією та неоголошеною нею гібридною війною, тому важливо спільно протистояти підступним технологіям Кремля, які підривають не тільки єдність України, а й єдність Євросоюзу. Про це йшлося на круглому столі «М’яка сила гібридної війни: агенти та інструменти впливу», який відбувся вчора у Верховній Раді з ініціативи голови парламентського Комітет у закордонних справах Ганни Гопко.

 

У заході взяли участь, крім народних депутатів України, представники МЗС, Міністерства інформполітики, експерти, представники дипломатичного корпусу та міжнародних організацій.


Під час круглого столу відбулась презентація дослідження французької журналістки Сесіль Вессьє «Мережі Кремля у Франції», в якому викрито підступні технології Кремля щодо розхитування політичної стабільності у Східній Європі та на всьому європейському континенті. С. Вессьє зайнялася цим дослідженням після окупації Криму і початку війни на Донбасі.


— Ця книжка важлива тому, щоб ми чітко розуміли, як Кремль може діяти у гібридній війні далі — через «Газпром», своїх лобістів, фінансування політичних партій, щоб не дозволити Кремлю створити нові конфлікти та провокації, як ті, що були недавно організовані ФСБ на Балканах — у Сербії, Чорногорії, — зазначила в коментарі «Голосу України» Ганна Гопко. — Тож потрібно грати на випередження, а не ліквідовувати виклики та їх наслідки.


З ініціативи голови Комітету у закордонних справах започатковано серію круглих столів, дискусійних експертних панелей та бліц-лекцій — відкриту кафедру з питань зовнішньої політики, безпеки та дипломатії. Це навчальний проект, який має стати платформою та майданчиком для дискусій на найгостріші актуальні теми у сфері зовнішньої політики України. Серія бліц-лекцій також має відбутися в музейно-виставковому центрі «Музей історії Києва». За словами Ганни Гопко, рішення, які буде вироблено під час дискусії, ляжуть в основу проекту Стратегії зовнішньої політики України, яку нині розробляють у Верховній Раді. 


7 грудня відбудуться парламентські слухання, присвячені основним напрямам зовнішньої політики нашої країни. «Цей проект — спроба створити у Верховній Раді та поза нею комунікаційну платформу для обговорення технологій Кремля, які застосовуються в гібридній війні проти України, та виробити бачення того, як протидіяти російській агресії», — наголосила Ганна Гопко.
 

Голова Комітету Верховної Ради України в закордонних справах Ганна Гопко (праворуч) і Сесіль Вессьє.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.