З ініціативи Голови Верховної Ради України Андрія Парубія та за підтримки Європейського парламенту розпочинається підготовка законодавчого впровадження рекомендацій, підготовлених Місією з оцінки потреб під головуванням Пета Кокса і викладених у Доповіді та дорожній карті щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України. Про це йшлося на першому засіданні міжфракційного депутатського об’єднання «За впровадження повного циклу публічної політики».


Під час засідання парламентарії обговорили проект Положення про об’єднання та вирішили затвердити цей документ в цілому із пропозиціями та зауваженнями на наступному своєму засіданні. Водночас вони зауважили, що об’єднання відкрите для співпраці та приєднання інших депутатів, що поділяють його цінності, та координує свою діяльність із керівництвом Верховної Ради України.


Члени об’єднання констатували, що в своїй подальшій роботі будуть застосувати повний цикл публічної політики на постійній основі, обмінюватися досвідом, налагодять співпрацю з європейськими інституціями та експертами з метою сприяння впровадженню відповідних практик у Верховній Раді України.


Зокрема, в своїй роботі об’єднання спиратиметься на Доповідь Місії Пета Кокса. Так, на першому етапі вони використовуватимуть рекомендації 1 і 2, викладені в розділі 1 «Законодавча спроможність та законотворчий процес у Верховній Раді». Члени об’єднання прагнутимуть забезпечити застосування механізмів «Білої книги» та «Зеленої книги» в діяльності парламентських комітетів, членами яких вони є.


Під час засідання зазначалося, що народні депутати — члени об’єднання мають намір застосовувати повний цикл публічної політики під час підготовки й ухвалення законопроектів уже сьогодні, не чекаючи на відповідні зміни до Регламенту Верховної Ради України та інших законів, що займе певний час. Відтак діяльність об’єднання стане певним пілотним проектом, результати якого, крім, власне, підготовлених і ухвалених у такий спосіб законопроектів, можуть бути використані в загальній реформі парламенту.


До складу новоствореного об’єднання входять представники всіх депутатських фракцій. Співголовами об’єднання є Юрій Соловей (фракція «Блок Петра Порошенка»), Леонід Ємець (фракція «Народний Фронт»), Юрій Мірошниченко (фракція «Опозиційний блок»), Руслан Сидорович (фракція «Об’єднання «Самопоміч»), Ігор Попов (фракція Радикальної партії Олега Ляшка), Валерій Дубіль (фракція «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»), Павло Унгурян (фракція «Народний Фронт»).


До участі в першому засіданні МФО, крім народних депутатів, долучилася голова правління «Колегіуму Анни Ярославни» Віра Нанівська.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.