З Національним університетом «Острозька академія» делегація із Стокгольмського університету у складі професорів Хакан Фішер, Торун Ліндхольм, доктора психології Ульф Фредрік Джонсон та координатора обмінних програм Дженні Ен підписала Меморандум про співпрацю в галузі когнітивної психології.


До речі, в НаУОА з 2008 року функціонує лабораторія когнітивної психології. Вона створена саме з ініціативи Ульфа Фредріка Джонсона — відомого у світі науковця, який має величезний досвід в організації роботи дослідницьких проектів із когнітивної психології за кордоном. Науковий інтерес доктора Джонсона лежить в полі дослідження метакогнітивних процесів людини. Численні його публікації у престижних міжнародних виданнях стосуються метапам’яті, особливостей процесу вивчення нового матеріалу, оцінок вивченого тощо. У цьому ж напрямі реалізовують свої дослідження науковці лабораторії когнітивної психології НаУОА.


«Меморандум про співпрацю, який ми сьогодні підписали, передбачає навчання студентів-психологів Острозької академії в Стокгольмському університеті. Також така співпраця суттєво розширить реалізацію спільних наукових досліджень у галузі когнітивної психології. Я знаю, що в Острозькій академії надзвичайно компетентні та відповідальні науковці, які роблять значний внесок у розвиток психології. Це є одним із найважливіших факторів нашого співробітництва», — стверджує Фредрік Джонсон.


Під час зустрічі шведські науковці представили свої здобутки у галузі психології студентам та викладачам Острозької академії. У свою чергу, колектив кафедри психології та педагогіки академії поділився напрацюваннями із закордонними гостями. Крім лабораторії когнітивної психології, на кафедрі функціонують Інститут практичної психології і психотерапії, Науково-дослідний центр «Екологія людини», сертифікатні програми із практичної та організаційної психології, мистецтва самопрезентації, низка наукових гуртків. Також викладачі кафедри є авторами підручників, монографій та навчальних посібників із психології, учасниками міжнародних конференцій тощо.


«Шведська школа когнітивної та біологічної психології — одна з найпотужніших у світі. Результати її досліджень публікуються у найпрестижніших наукових журналах. Наші гості були просто в захваті від того, чим займаються психологи нашого вишу. Вони відзначили, що психологічна школа в нашому університеті — найсильніша в Україні. Ми обговорили плани щодо спільної реалізації наукових досліджень в галузі біологічної психології. Також Меморандумом передбачено отримання подвійних дипломів нашими випускниками-психологами. Сьогодні досить важливий день не лише для Острозької академії, а й для української психологічної школи загалом. Цей Меморандум — чергове свідчення того, що ми впевнено інтегруємося у глобальний науковий простір», — ділиться враженнями Герой України, ректор Острозької академії, професор Ігор Пасічник.