Завершився візит української парламентської делегації на чолі з Головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм до Турецької Республіки, де українські парламентарії взяли участь у роботі 62-ї щорічної сесії Парламентської асамблеї НАТО у Стамбулі.


Випробування війною


Глава парламенту провів низку офіційних зустрічей. Зокрема, під час зустрічі з заступником Голови Великих Національних Зборів Ахметом Айдином Андрій Парубій подякував парламенту Туреччини за послідовну позицію щодо визнання та засудження російської агресії та окупації Криму і частини Донбасу, а також за невизнання виборів, проведених російськими окупантами у Криму, до Державної Думи Російської Федерації. Голова Верховної Ради висловився за необхідність поглиблення з Туреччиною економічних та міжпарламентських зв’язків.


Ахмет Айдин, своєю чергою, зазначив, що позиція парламенту Туреччини непохитна у підтримці територіальної цілісності України. «Ми будемо продовжувати активно говорити про окупацію Криму, проведення нелегітимних виборів у Криму та злочинну заборону Меджлісу кримськотатарського народу на міжнародному рівні», — сказав він. Також Ахмет Айдин відзначив, що, на його думку, підписання Договору про зону вільної торгівлі між Туреччиною та Україною збільшить притік турецьких інвестицій в економіку України.


Андрій Парубій наголосив, що лише проголошення незалежності України дало можливість кримським татарам повернутися у рідний Крим із депортації. «І ось ми спостерігаємо, як вдруге той самий російський окупант змушує цей багатостраждальний народ залишати свої домівки», — сказав він.


Наприкінці зустрічі Голова Верховної Ради України Андрій Парубій провів телефонну розмову з Головою Великих Національних Зборів Ісмаїлом Кахраманом та запросив його відвідати Україну та Верховну Раду з візитом. У зустрічі також взяв участь народний депутат України Мустафа Джемілєв.


Під час зустрічі з Головою ПА НАТО Майклом Тернером Андрій Парубій подякував Майклу Тернеру за підтримку України, яку демонструє Парламентська асамблея НАТО, зокрема, у своїх рішеннях щодо допомоги Збройним Силам України, лікуванні та реабілітації українських воїнів — учасників АТО, у спільних військових навчаннях країн НАТО та України.


Голова Верховної Ради зазначив, що в Україні затверджено програму щодо приведення Збройних Сил до стандартів НАТО до 2020 року. «Цим активно займається і Президент України, і Верховна Рада. Це амбітна ціль, але я переконаний, що Збройні Сили її реалізують», — зазначив Андрій Парубій.


Голова Верховної Ради зазначив, що Україна повинна бачити і розуміти конкретні вимоги та часові рамки для набуття членства у НАТО. Глава парламенту переконаний, що досвід, який мають Збройні Сили України, теж може бути цікавим та корисним і для армій країн НАТО. «Ми переконані, що воююча українська армія має досвід, який буде цікавий країнам НАТО. Зараз вона проходить випробування війною — вона гартується», — зазначив Андрій Парубій.


У зустрічі також взяли участь народні депутати: Ірина Фріз (голова постійної делегації Верховної Ради України у ПА НАТО) і Мустафа Джемілєв.


Українці захищають увесь вільний світ


Програма чотириденних засідань 62-ї щорічної сесії Парламентської асамблеї НАТО у Стамбулі сконцентрована на обговоренні ключових питань безпекового порядку денного життєдіяльності держав—членів Альянсу та їх партнерів. За результатами роботи очікується схвалення 16 тематичних доповідей і шість резолюцій.


Делегацію українського парламенту представляють: Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, народні депутати Ірина Фріз (глава делегації), Юрій Береза, Олексій Скрипник, Ольга Бєлькова, Мустафа Найєм і заступник завідувача секретаріату Комітету з питань європейської інтеграції Ігор Мисик (секретар делегації). Перед учасниками форуму, які представляють парламенти майже півсотні держав практично з усіх континентів, виступили очільники Альянсу як міжурядової організації безпекового спрямування, Парламентської асамблеї НАТО, Турецької Республіки, незалежні експерти.


Під час засідання ПА НАТО глава українського парламенту звернувся до Комітету цивільного виміру безпеки ПА НАТО стосовно доповіді щодо двох вимірів конфлікту в Україні. А. Парубій зазначив, що саме тут, «у міжпарламентському форматі, можемо обмінятися думками, які потім зможуть стати підставою для прийняття рішень нашими урядами». «НАТО вже 70 років гарантує безпеку, і саме НАТО ми завдячуємо 70-літтям миру в зоні його відповідальності. Приєднання центральноєвропейських країн до НАТО розширювало зону стабільності й зону безпеки і, як правило, ставало передумовою їхнього членства в НАТО», — наголосив голова парламенту.


А. Парубій висловив переконання, що «рішення Бухарестського саміту 2008 року діють, і зовсім незадовго наш прапор замайорить біля штаб-квартири Альянсу». «І це наша стратегічна ціль для України, яка визначена українським парламентом», — підкреслив він. Для цього, за його словами, необхідно пройти «важкий шлях — шлях реформування української армії, затверджено поетапний план по приведенню її до стандартів НАТО та реформуванню сектору безпеки, і поставили амбітну ціль — здійснити це до 2020 року».


Голова Верховної Ради підкреслив, що особливе партнерство з НАТО — це не тільки можливість реформувати сектор безпеки, а й змінювати суспільство загалом. «Нам доводиться проводити великий пласт реформ, одночасно зупиняючи агресію однієї з найпотужніших армій — Російської Федерації, — додав він. — Переконаний, що на кордоні наші хлопці, стримуючи російську агресію, захищають не лише Україну, а й весь вільний світ».


За словами глави парламенту, «кожний долар, вкладений у розвиток України, економить тисячі, які були потрібні для стримування Російської Федерації на східних кордонах Альянсу». Він нагадав напередодні річниці Майдану, що Майдан продовжується і сьогодні. «Агресія Росії набагато ширша, аніж просто мілітарна агресія, яка становить лише частину тих планів, які має Росія стосовно України: війна інформаційна, енергетична, на розбалансування всередині країни — це все аспекти гібридної війни, які проводить Росія, намагаючись відновити свій контроль не лише над Україною, — сказав А. Парубій. — Ми твердо переконані, що Україна дуже важлива, але вона не остання. Україна стримує весь цей наступ і всі агресивні наміри щодо світу в цілому».


За словами Голови Верховної Ради, «наше протистояння — це протистояння глобальне, це протистояння цивілізаційне». «Українці захищають весь вільний світ. У такий відповідальний час всі держави—члени Альянсу повинні твердо усвідомлювати глобальність тих викликів, які стоять перед нами», — підкреслив Андрій Парубій і подякував всім членам Альянсу, які чітко і твердо стоять на позиції збереження санкцій проти Російської Федерації.


«Це один із дієвих аспектів стримування агресії Путіна. Переконаний, що санкції будуть продовжені, поки не буде зупинена агресія, визволена частина Донецької і Луганської областей, поки не буде визволено Крим, — наголосив А. Парубій. — І це питання для нас є надзвичайно важливим, щоб ми про це не забували — про окупований Крим, коли ведемо дискусії про відновлення нашого суверенітету, щоб усі члени Альянсу пам’ятали рішення Бухарестського саміту, що Україна буде членом НАТО».


«Я впевнений, що ми пройдемо цей шлях, яким ідемо сьогодні, що одного дня ми будемо присутніми на ПА НАТО як члени Альянсу, це наша мета, і ми зможемо спільно до неї дійти найближчим часом», — наголосив Голова Верховної Ради.


У НАТО вкотре заявили про незмінність позиції щодо підтримки України в її боротьбі з незаконними та агресивними діями Росії та засвідчили готовність до подальшого посилення такої підтримки. Про це заявив генеральний секретар Парламентської асамблеї НАТО Девід Хоббс під час зустрічі із главою постійної делегації Верховної Ради України в ПА НАТО Іриною Фріз. Д. Хоббс наголосив на незмінності позиції ПА НАТО щодо підтримки України в її боротьбі з незаконними та агресивними діями Росії та підтримуваних нею бойовиків.


У цьому контексті обговорювалося питання проведення у найближчій перспективі засідання Міжпарламентської Ради Україна—НАТО в одній зі східних областей України.


За повідомленнями прес-служби та Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.

 

Цитати

 

«Росія продовжує ігнорувати вимоги Мінська-2 щодо відведення іноземних військ зі сходу України. Існує достатньо доказів присутності російських військ та систем озброєння на Донбасі».


 «Сьогодні перед Україною постало неабияке завдання: виконати обіцянки Євромайдану, водночас намагаючись дати відсіч агресії Росії. Економіка країни перебуває в руїні та тримається на плаву завдяки міжнародним фінансовим уливанням. Втім, Київ був вимушений цього року збільшити витрати на оборону на 16%. Процес амбітних реформ гальмує спротив чиновників нижчих щаблів та олігархів. У той самий час, перспективи досягти припинення вогню на Донбасі залишаються туманними. До всього цього, країна нещодавно пережила серйозну політичну кризу та внутрішні чвари у політикумі».


(Із доповіді «Дві війни України: захист Незалежності та запровадження реальних реформ» на засіданні з питань Цивільного виміру Безпеки Парламентської Асамблеї НАТО).

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час візиту до Турецької Республіки у приміщенні Патріархії Константинопольської Православної Церкви провів зустріч із Вселенським Патріархом Варфоломієм, Архієпископом Константинополя — Нового Риму.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час візиту до Турецької Республіки зустрівся з Президентом Турецької Республіки Реджепом Ердоганом.

 

Голова ПА НАТО Майкл Тернер.

 

Заступник Голови Великих Національних Зборів Ахмет Айдин.

 


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.