Учора в Києві дуже стримано й без пафосу відзначили третю річницю Революції Гідності. Частину центральних вулиць до 7.00 перекрили. Для гарантування безпеки і порядку на вулицях міста було задіяно майже шість тисяч правоохоронців, а також кінологів й вибухотехніків. За словами глави Нацполіції Києва Андрія Крищенка, його підлеглі в тісному співробітництві зі СБУ заздалегідь відпрацювали різні сценарії й плани протидії різним надзвичайним ситуаціям. І справді, реагували швидко та професійно й на пакет із можливою вибухівкою, і на неадекватну поведінку деяких «товаришів»... Пильність була на високому рівні.

 

Із самісінького ранку містяни та гості столиці несли квіти на алею Героїв Небесної Сотні. Біля портретів загиблих запалили свічки, справили панахиду. Біля стели Незалежності, де в ніч на 30 листопада вартові порядку режиму Януковича побили студентів, зібралися учасники тих подій. Згадували ніч, яка, по суті, вивела сотні тисяч людей на Євромайдан, не тільки в Києві, а й в інших містах країни. Тривале протистояння громадян, які хотіли бачити Україну вільною, демократичною, європейською державою, та влади, що відразу позбавила їх такої надії, закінчилося перемогою українців.


— Кров розстріляних на Інститутській змила Януковича і його банду із країни. Тоді, здавалося, все буде по-новому, — згадує активіст Майдану Віталій Моршевський. — Був неймовірний підйом і впевненість, що ми повернули собі свою країну, й тепер уже точно побудуємо гідну державу. Але раділи недовго... І ейфорія швидко минула, коли зрозуміли — боротьба за Україну тільки починається. Більшість майданівців у перших лавах добровольців пішли на фронт, стали волонтерами — люди взяли на себе функції державних інституцій. Думали — тимчасово... І от уже третій рік воюємо. На жаль, не тільки з російським агресором.


Поки люди в скорботному мовчанні схиляли голови перед портретами Героїв Небесної Сотні, за кілька сотень метрів біля Нацбанку голосно мітингували під прапорами партії Рабиновича «обмануті вкладники». Учора їх було набагато більше, ніж напередодні. У колони ті, хто вимагають грошей та соціальної справедливості, збиралися на Майдані Незалежності, біля виходу з метро «Хрещатик». Потім стрункими рядами рушили по Інститутській...

І йшли вони не для того, щоб віддати данину пам’яті загиблим на Майдані співвітчизникам, а ... за грішми. От так учора на одній вулиці в центрі столиці зіштовхнулися (або хтось зіштовхнув, щоб нівелювати цей день) меркантильні інтереси з національною гідністю, яка не продається. Символічно.


...Батько загиблого 20 лютого 2014 року дев’ятнадцятирічного активіста Евромайдана, Героя України Устима Голоднюка в інтерв’ю журналістам сказав: «Країна змінюється, але не так швидко, як нам би хотілося й не так швидко, як хотілося б героям Майдану. Надто повільно. Але, думаю, що народилася нова генерація, яка буде виховуватися на подвигах Героїв Небесної Сотні, й країна зміниться. Обов’язково зміниться. Я в це вірю».

 

 


На знімках: біля Хреста Героїв Небесної Сотні відбулося спільне покладання квітів та поминальна панахида представників родин Героїв Небесної Сотні, поранених майданівців та активістів Революції Гідності.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.