Президент Петро Порошенко звернувся до співвітчизників з нагоди Дня Гідності та Свободи

 

«Три роки тому кілька сотень сміливих дівчат та юнаків, без участі жодних політиків, зібралися на Євромайдан, щоб висловити мирний протест проти дій режиму Януковича, — сказав П. Порошенко. — Звіряче побиття молоді сколихнуло тоді всю країну». За словами глави держави, в листопаді тринадцятого ніхто уявити не міг, які випробування підготувала доля нашій країні і яку високу ціну випаде заплатити за такі цінності, як свобода, гідність та незалежність. «Після перемоги над режимом виявилося, що від усього державного механізму залишився лише штурвал, та й то — гнилий», — наголосив він. З одного боку — війна забрала в свої лави найкращих. Із другого — економічний колапс, який змусив уряд вдатися до жорстких та непопулярних заходів.

 

«Критично важливою для нас була і все ще залишається підтримка Міжнародного валютного фонду, — зауважив П. Порошенко. — А Фонд ніколи не виписує солодких ліків. Тож я розумію, що ми зробили мимоволі боляче мільйонам родин. За це не гріх і перепросити. Але впевнений, що незабаром ефективність вжитих заходів відчуватиме дедалі більше людей. Наш економічний організм вже виписано із реанімації, і він демонструє ознаки одужання».


Ґрунт, на якому сходять паростки відновлення, ще недостатньо міцний, вважає водночас Президент. Нині дуже легко звести нанівець все зроблене й вистраждане, а ситуація розхитується не лише ззовні, а й зсередини.

Метою Кремля, за його словами, є постійна внутрішня дестабілізація, анархія, отаманщина. Водночас очільник країни закликав не таврувати усіх без розбору учасників масових акцій, бо в людей є підстави для невдоволення, і кожен має невід’ємне право на протест.


Петро Порошенко назвав основні, на його думку, досягнення, яких вдалося здобути протягом трьох років: формування нової патрульної поліції і незалежного антикорупційного бюро, запровадження електронної системи державних тендерних закупівель ProZZoro і втілення децентралізації. А також декларування статків високопосадовців і початок відновлення доріг. «Хіба до Майдану все це було можливим», — запитує він.


Президент нагадав, що нам вдалося реалізувати 144 пункти плану дій з візової лібералізації, здійснивши при цьому низку надзвичайно важливих для нас самих реформ. Рада Євросоюзу одностайно ухвалила рішення, яким визнала повне виконання Україною всіх зобов’язань і задекларувала чітку політичну волю надати нам безвізовий режим після узгодження внутрішніх процедур Європейського Союзу.


Переговори із лідерами інституцій та держав-членів Європейського Союзу дають підстави прогнозувати, що взаємоприйнятний компроміс між Україною, Євросоюзом та Нідерландами знайдеться, і ратифікація Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі завершиться, передає прес-служба Президента.


«Євромайдан, Революція Гідності і світла пам’ять Небесної Сотні безповоротно визначили європейський вектор України», — зауважив очільник країни. Насамкінець Петро Порошенко зацитував Вацлава Гавела. Мовляв, уряди, парламенти, президенти, навіть найкращі в світі, не здатні нічого зробити самі по собі, бо свобода й демократія передбачають участь всіх і кожного.