«У найбільш напружені моменти парламент може об’єднуватися для проведення реформ та протидії зовнішнім сценаріям із дестабілізації ситуації». На цьому в інтерв’ю каналу «Рада» наголосив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.


За словами глави парламенту, сили «які думали, що зможуть зробити в парламенті майданчик для боксерських боїв, для дестабілізації, зазнали цілковитої поразки». Водночас А. Парубій переконаний: сценарії щодо дестабілізації були закинуто ззовні, і їхні автори «не до кінця розуміють і відчувають високий рівень відповідальності народних депутатів України.


«Парламент працював у злагодженому ритмі, був не менш ефективний, ніж в усі інші сесійні тижні, і будь-які спроби дестабілізувати ситуацію не мали жодного успіху», — підкреслив А. Парубій і нагадав, що напередодні було знайдено порозуміння з представниками профспілок.


«Ми знайшли повне порозуміння. Профспілки продемонстрували державницьку позицію — вони відповідальні люди в Україні і добре розуміють виклики і небезпеку. Будь-які питання, які стоять перед нами, можна залагоджувати шляхом переговорів. Ключові проблеми, а саме підвищення заробітної плати, можна вирішувати у парламенті», — додав Голова Верховної Ради.


Водночас, назвавши роботу під час пленарного тижня продуктивною та напруженою, А. Парубій зауважив: «Ми бачимо лише верхівку роботи, яку проводять комітети і міністерства. Цього тижня розглядали питання фінансів і банківської діяльності, правоохоронної системи, питання інфраструктури. Разом було ухвалено 32 законодавчі рішення. Серед них — 23 закони, більшість з яких ухвалено у другому читанні, тобто остаточно стали документами».


Окремо А. Парубій виділив ухвалене минулої середи Звернення парламенту до Європейського Парламенту, Ради Європейського Союзу та урядів держав—членів Європейського Союзу із закликом підтримати законодавчу пропозицію Європейської Комісії щодо запровадження безвізового режиму для українців. «У таких питаннях, як безпека, міжнародні відносини, питання європейської інтеграції та надання безвізового режиму ми займаємо єдину позицію», — наголосив він.


Окреслюючи законодавчу роботу минулого тижня, Андрій Парубій назвав революційними розглянуті минулого четверга законопроекти з питань інфраструктури. У них, зокрема, йшлося про створення «дорожнього фонду», який передбачає «повний контроль того, скільки доріг збудовано та скільки коштів витрачено». «Кошти витрачатимуться не за залишковим принципом, а будуть сконцентровані в одному місці, і тому створюється набагато більше можливостей для контролю й будівництва доріг, — зазначив глава парламенту. — Не менш важливе рішення і в контексті децентралізації. Законопроектом передбачено, які в першу чергу ремонтувати дороги, і це визначатимуть обласні органи влади — не в Києві, а місцеві, які більш ефективно розставлятимуть пріоритети».


За словами А. Парубія, наступний рік буде переломним у сфері будівництва доріг. Одним із важливих, на його думку, був законопроект, який дає «зелене світло» будівництву автобанів та фінансуванню ремонту доріг. «Ми створили правильні передумови для цього напряму — побудови автобанів — і це революційне рішення. Не зачіпаючи наявних доріг, якими опікується держава, передбачається створення платних доріг, на що прийдуть інвестиції з інших країн. Тобто законодавчу базу закладено, кошти в бюджеті передбачено значні. Одне з важливих проблемних питань для транзитної держави, якою є Україна, отримає вирішення — виділення значних коштів на будівництво доріг», — наголосив Голова Верховної Ради.

 

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради Андрій ПАРУБІЙ:


«Попередньо у нас є амбітна мета — щоб восьмого грудня у нас був затверджений бюджет на 2017 рік у другому читанні».


За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.