На Полтавщині податківці викрили тіньову схему ухилення від сплати податків експортерами сільгосппродукції. Як з’ясувалося, одне з підприємств обласного центру експортувало кукурудзу на адресу фірми, зареєстрованої в офшорній зоні. При цьому згадану продукцію купували за готівку в аграріїв Полтавщини та сусідніх областей. А от відображати такі операції купівлі-продажу в бухгалтерських і податкових документах «забували»...


Натомість до офіційних документів, які підтверджували перетин митного кордону, вносили завідомо неправдиві дані про походження зерна. Потім його транспортували та зберігали у морських терміналах Миколаєва. Звідти високоліквідну продукцію вивозили за кордон із «прицілом» на незаконне застосування нульової ставки податку на додану вартість.


Під час обшуку правоохоронці та податківці вилучили зерна кукурудзи на суму 8,2 мільйона гривень. Водночас накладено арешт на рахунки заснованого тіньовиками підприємства у п’яти банках. За фактом службового підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, вже відкрито кримінальне провадження. Зловмисникам світить до п’яти років позбавлення волі.