Реконструкція дамби Хаджибейського лиману, що на окраїні Одеси, активно триває. Аварійні роботи із запобігання руйнуванню тіла дамби проводять на об’їзній дорозі, яка проходить нею. На аварійній ділянці організовано однобічний рух, регульований світлофорами.

Роботи зі зміцнення проводять під контролем водолазів. Будівельники після відповідної підготовки поверхні розгортають мати з водонепроникного матеріалу, які заповнюють спеціальним вібростійким бетоном. Потім встановлюють водовідбійні бетонні блоки уздовж дороги й краї матів під водою для запобігання їх розмиванню.


На думку фахівців, після проведення аварійних робіт необхідно буде понизити рівень води у Хаджибейському лимані.


Виділено кошти на зміцнення тіла дамби на аварійній ділянці в 900 метрів. Це та частина, де через вимоїни, які утворилися, вода просочувалася за дамбу й загрожувала затопленням мікрорайону Хаджибейський і Пересипу загалом.


Нині дамбою проходить об’їзна дорога загальнодержавного значення, найважливіша магістраль належить до транспортного коридору, який з’єднує автодороги на Київ, Рені та Миколаїв. Водночас дамба перебуває в аварійному стані і є об’єктом підвищеної небезпеки.


У 2016 році за рахунок бюджетних коштів передбачено витрати на суму 41 млн. грн. на проведення першочергових заходів, а також 2 млн. — на систему аварійного скидання паводкових вод.

Одеса.