Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у понеділок, після повернення з Турецької Республіки, де він перебував із візитом, зустрівся з Прем’єр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем у залі офіційних делегацій, повідомляє прес-служба апарату Верховної Ради України.


А. Парубій привітав Андрея Пленковича зі вступом на нову посаду та зазначив: «Ми раді, що великий друг України на такій посаді. Ми повні оптимізму щодо співпраці України і Хорватії». Він також подякував йому за підтримку та висловив сподівання на поглиблення співпраці країн середньосхідної Європи у контексті Міжмор’я.


Своєю чергою, А. Пленкович запевнив у гарній перспективі такого співробітництва і запросив Голову Верховної Ради відвідати Загреб на початку грудня. Він також привітав народ України з річницею Майдану.

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій сказав: «Майдан мене навчив: час змін — це одночасно і час шансів, і ми ті шанси не повинні упускати, а матеріалізувати як у питанні економіки, так і у питаннях безпеки. Дуже важливо відчувати плече і підтримку наших соратників». А. Парубій також підкреслив, що президент сусідньої держави вкладає нині у дестабілізацію не менше коштів, аніж у мілітарну складову.


Голова парламенту також наголосив на тому, що питання отримання безвізового режиму для українців і Угоди про асоціацію «важливі не так практично, а як символ нашого діалогу і нашого поступу до ЄС». «Не всі це розуміють. Це не лише питання України, а й всього регіону, — сказав він. — Нам потрібні знаки, що ми йдемо у правильному напрямку. Важливо, щоб європейські держави почули нас і додали нам європейського оптимізму».


* * *


Президент України Петро Порошенко прийняв Прем’єр-міністра Республіки Хорватія Андрея Пленковича, який прибув до України з першим за час незалежності обох країн офіційним візитом, повідомляє офіційне інтернет-представництво глави держави.


Петро Порошенко висловив сподівання, що на новій посаді керівника хорватського уряду колишній голова делегації Європарламенту в Україні Андрей Пленкович зберігатиме високу увагу до України, європейської інтеграції та двосторонніх відносин між нашими державами.


Прем’єр-міністр Хорватії повідомив, що за його дорученням у Республіці Хорватія створено Робочу групу підтримки України, до складу якої увійшли високопосадовці низки хорватських міністерств та відомств.
Співрозмовники обговорили питання активізації діяльності двосторонніх робочих механізмів з метою розширення торговельно-економічної співпраці.


Президент України подякував Андрею Пленковичу за послідовну підтримку з боку Хорватії у питанні територіальної цілісності України в рамках міжнародних організацій.


Петро Порошенко закликав главу хорватського уряду активно сприяти в рамках Європейського Союзу завершенню роботи над механізмом призупинення безвізових режимів, що відкриє шлях до скасування віз для України, а також завершення ратифікації Угоди про асоціацію Україна — ЄС.


* * *


Із новим прем’єром Хорватії Андреєм Пленковичем також зустрілась Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко. «Хорватська сторона виступила з дуже цікавою ініціативою — створення двосторонньої групи з вивчення і впровадження досвіду щодо реінтеграції окупованих територій, повернення їх до мирного життя, — повідомила І. Геращенко після зустрічі на своїй сторінці у Фейсбуці. — Хорватія пройшла цей страшний шлях війни, повернення територій, їх відбудови. У Хорватії розуміють, що конфлікт на Донбасі має свої особливості, він спровокований зовнішньою агресією з боку РФ, але справедливо зазначають, що після повернення територій першим питанням буде демілітарізація, реінтеграція, розмінування, гуманітарне врегулювання, інклюзивний діалог. Хорватські колеги готові ділитися своїм досвідом в усіх сферах: законодавчі питання, гуманітарні, розмінування, бюджетна і монетарна політика. Домовилися, що на базі неформального парламентського майданчика «мінська платформа» долучимося до роботи комітету, який має запрацювати як міжурядовий». Окрім того, за словами І. Геращенко, велику частину зустрічі присвятили ситуації на Донбасі, питанню звільнення заручників, загостренню ситуації навколо окупованого Криму, а також багатьом питанням двостороннього співробітництва та євроінтеграції. «Хорватія підтримує надання Україні безвізового режиму і повну ратифікацію Угоди про асоціацію, — відзначила парламентарій. — І нам важлива ця підтримка».

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій (праворуч) під час зустрічі з Прем’єр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.