Рахунки двох найбільших теплопостачальних організацій міста вже заблокували

 

Мешканці квартир у херсонських багатоповерхівках б’ють на сполох: адже в холоди вони можуть залишитися без централізованого опалення. Комунальне підприємство «Херсонтеплоенерго» та ПАТ ТЕЦ, які надають цю послугу в масштабах обласного центру, днями отримали постанови Державної виконавчої служби про стягнення на користь НАК «Нафтогаз України» величезних сум. А блокування розрахункових рахунків призведе до неможливості сплатити за газ для котелень та їх зупинки уже у перших числах грудня. Тож сотні тисяч херсонців мають усі шанси зустріти новорічні свята із холодними батареями, під стукіт власних зубів.


Ситуацію із енергетикою визнали настільки критичною, що вона стала навіть предметом розгляду на засіданні Ради оборони краю. Сюди запросили й керівників підприємств-постачальників тепла. Їхні виступи були невтішні: заступник голови правління ПАТ ТЕЦ Георгій Розов та директор КП «Херсонтеплоенерго» Володимир Пепель підтвердили, що «Нафтогаз України» вимагає стягнення відповідно 96 та 4,5 мільйона гривень. Причому якщо у випадку з ТЕЦ третину цієї суми становлять борги 2012-2013 років за спожите голубе паливо, то у випадку з «Херсонтеплоенерго» це борги за несплачені штрафи та пеню минулих років.


«Цього року Верховна Рада України ухвалила відомий закон № 5273 про можливість списання штрафів та пені, нарахованих до основної суми заборгованості за газ. Заборгованість за допомогою міськради ми погасили, але від стягнення ще й фінансових санкцій «Нафтогаз» відмовлятися і не думає. Внаслідок цього опалювальний сезон у місті під загрозою зриву: нам уже зараз немає за що купувати труби для ремонту старих мереж, платити за голубе паливо та електроенергію. Якщо вдасться умовити транспортуюче підприємство не вимикати газ, це проблеми не вирішить. Адже грошей на купівлю труб та зварювальних електродів не буде. А як без них ліквідувати наслідки аварій? Ніяк», — з сумом наголосив директор КП «Херсонтеплоенерго» Володимир Пепель.


Члени Ради оборони Херсонщини звернулися до уряду України із проханням терміново врегулювати ситуацію із блокуванням банківських рахунків теплопостачальників. Якщо застосувати закон про списання штрафів та пені з якоїсь причини неможливо, то, принаймні, може йтися про реструктуризацію заборгованості — від тиску постачальника потерпають не тільки в окремо взятому регіоні, а й по всій країні. Але із розв’язанням проблеми зволікати не варто, поки у житлових масивах із центральним опаленням не сталася катастрофа.

 


На знімку: засідання Ради оборони Херсонщини.


Фото автора.