Грибники знайшли сліди


На Сумщині триває розслідування детективної історії, яка розпочалася два місяці тому. У «Голосі України» за 4 листопада ми розповідали, як у лісі під Глуховом грибники знайшли людські останки. Було це 23 вересня. Чоловіки одразу зателефонували дільничному інспектору поліції, а той — своєму керівництву в райцентрі. Із Глухова прибула слідчо-оперативна група у складі чотирьох осіб, серед них — і заступник начальника міськрайвідділу поліції Сергій Буханістий. За словами чоловіків, котрі знайшли у лісі кістки та викликали правоохоронців, ті забрали останки й поїхали. Місяць про це не було нічого чути, аж поки зі своєї весільної подорожі не повернувся міський голова Глухова Мішель Терещенко та не влаштував прес-конференцію. У ній взяв участь і Олександр Мірошниченко — один із двох грибників, котрі виявили в лісі страшну знахідку та повідомили про це поліцейським.


За словами О. Мірошниченка, протягом місяця їх ніхто нікуди не викликав і ні про що не розпитував. М. Терещенко висловив припущення, що розслідування ймовірного вбивства вирішили спустити на гальмах, через що відволікають від нього увагу всіма можливими способами. Зокрема, потайки завезли до Глухова 100 тонн львівського сміття, і ці хури нібито супроводжували поліцейські.


Приховати не вдалося


26 жовтня у тому самому лісі майже на тому самому місці знайшли інші останки, однак глухівські поліцейські запевнили, що вони, найімовірніше, належать тварині. Та справа вже набула розголосу, і начальник Головного управління Національної поліції на Сумщині Микола Лушпієнко розпорядився призначити службове розслідування за фактом можливого приховування злочину глухівськими підлеглими. До справи підключився Глухівський відділ Шосткинської місцевої прокуратури.


Тим часом в інтернет-середовищі на Сумщині поширилися версії, кому можуть належати знайдені в лісі останки. Називались три прізвища відомих у регіоні людей, які давно і безслідно зникли, — керівника однієї з обласних партійних структур, підприємця і правоохоронця. Однак прокуратура області оприлюднила результати експертного дослідження знахідки і запевнила, що друга знахідка — шкіра з волоссям — належала людині, «яка довго не підстригалася». Кримінальне провадження перекваліфікували: згідно з новою версією правоохоронців, у лісі під Глуховом сталося не вбивство, а людину просто спіткала природна смерть. Після цього прокуратура замінила цю версію на ще дивнішу: у лісі хтось загубив шматок перуки чи шиньйона, тож жодної смерті взагалі не було. Журналістів, активістів та політиків, котрі здійняли навколо глухівських знахідок стільки галасу, закликали утриматись від дилетантських версій та «заробляти собі політичні дивіденди іншими методами».


Проте кримінальне провадження за фактом можливого приховування злочину глухівськими поліцейськими ніхто не скасовував, а відомче службове розслідування дало несподівані результати. Виявилося, що повідомлення про знахідку в лісі, яке надійшло до Глухівського відділу поліції, ніде не зареєстровано. Правоохоронці підтвердили, що справді виїжджали до лісу, але запевнили, що нічого там не знайшли, позаяк грибники не змогли показати місце, де бачили людські останки. Селяни стверджують, що це не так: кістки знайшли, і поліцейські їх забрали. Чотирьох правоохоронців та двох грибників вирішили допитати із застосуванням поліграфа, який ще називають детектором брехні. В обласній прокуратурі розповіли, що селяни пройти таку процедуру погодилися, а поліцейські категорично відмовилися. Поліграф засвідчив, що показання грибників «найімовірніше, є правдивими». А щодо відмови від перевірки на детекторі правоохоронців, то, як пояснили у прокуратурі області, «результати опитування із застосуванням поліграфа не є джерелом доказів та не можуть бути доказами у кримінальному провадженні».


На 8 листопада прокуратура Сумщини призначила брифінг, де пообіцяла розповісти про перебіг розслідування глухівської справи. Але 7 листопада у тому самому лісі на тому самому місці знову, уже втретє, знайшли людські останки — цього разу три кістки. Їх віддали на експертизу. Протягом останніх років на Сумщині безвісти зникло 109 осіб, тож правоохоронці намагаються з’ясувати, хто саме помер у лісі під Глуховом і якою смертю — природною чи насильницькою. До уваги беруться показання грибників. У знайденому ними черепі, який безслідно зник разом із іншими кістками після приїзду до лісу чотирьох поліцейських, на одному із зубів була золота коронка. Ця прикмета і стала головною. Вже опитано рідних та родичів половини зниклих жителів області. Якщо хтось із них пригадає подробиці про золоту коронку, нова знахідка у лісі дасть можливість підтвердити особу за збігом ДНК.


Неповна службова відповідність


Коротенько підсумуємо, що ми маємо. Двоє грибників справді знайшли у лісі людські останки — це підтверджують їхнє опитування за допомогою поліграфа і третя знахідка, виявлена на тому самому місці. Четверо глухівських поліцейських зробили все можливе, щоб це приховати, і відмовилися від перевірки на детекторі брехні. Це може свідчити або про їхню непрофесійність, або про свідомі дії з певною метою. Знайдене у лісі людське волосся було спочатку названо тваринними рештками, хоч будь-кому зрозуміло, що переплутати одне з іншим неможливо. Тому виникають дуже серйозні запитання до експертів-криміналістів. Згодом було повідомлено, що насправді знайшли шиньйон, але це вже звучить підозріло. Шиньйон могли на місце ймовірного злочину підкинути, щоб спростувати версію вбивства. Бо вбивство — це надто серйозно, тому всій правоохоронній системі вигідно, щоб у звітності його не було.


До речі, про звітність. Нещодавно керівник Головного управління Національної поліції на Сумщині Микола Лушпієнко поінформував, що область за кількістю вчинених тяжких злочинів перебуває на одному із останніх місць у державі, а за відсотком розкриття злочинів — на одному з перших. Тепер ми знаємо, яким способом досягаються такі хороші показники.


Як повідомили у Головному управлінні Національної поліції в області, чотирьох глухівських поліцейських попередили про неповну службову відповідність. На запитання, чому покарання таке м’яке, в Головному управлінні відповіли: воно цілком серйозне, бо наступний етап — звільнення з роботи у правоохоронних органах. Окрім чотирьох співробітників, що виїжджали до лісу та «загубили» речові докази, покарали і начальника Глухівського відділу поліції Андрія Сердюка. Йому оголосили догану.

Сумська область.