Відкриття КПВВ «Золоте», відведення сил і засобів на семи ділянках по лінії фронту, визволення заручників. Це головні теми вчорашнього обговорення в Мінську учасників Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Вранці засідали всі чотири підгрупи — економічна, політична, з питань безпеки та гуманітарна. По обіді розпочався основний раунд переговорів у форматі «Україна—ОБСЄ—Росія».

 

Питання безпеки та визволення заручників залишаються пріоритетними для української сторони. Тоді як Росія й представники ОРДЛО лобіюють політичну складову мінських домовленостей — вибори й амністію. Процес рухається по лабіринту, виходу з якого поки що, на жаль, не видно.


Досягнуті раніше (21 вересня ц. р.) домовленості, згідно з якими на трьох відрізках розмежування мали відвести сили й засоби, так і не виконані через обстріли на цих ділянках. Тоді йшлося про квадрати території два на два кілометри. Нині кажуть про демілітаризацію площі один на один кілометр. В епіцентрі уваги переговорників знову Станиця Луганська, хоча відведення сил тут планувалося ще в жовтні. Але проросійські військові формування не поспішають відходити з цієї позиції — тактично їм це невигідно. Напередодні представник України в ТКГ Леонід Кучма сказав, що наша сторона спробує вмовити представників так званої ЛНР відкрити КПВВ в «Золотому», оскільки це має важливе гуманітарне значення.


Водночас в інтерв’ю журналістам він заявив: «Ми тільки контактна група, у нас немає прав, у нас одні зобов’язання. А міністри закордонних справ повинні домовитися, але щоб я був переконаний, що так і буде протягом місяця, є сумніви. У російської сторони є свої погляди. У нас — свої, чіткі й зрозумілі: нічого не можна робити, якщо немає миру. Про який вибір можна говорити, якщо навколо стріляють?»


Раніше експерти прогнозували затишшя мінського процесу до зустрічі «нормандської четвірки». Мовляв, план мирного врегулювання на сході нашої країни повинен розроблятися й затверджуватися на цьому рівні, а мінський формат займеться його реалізацією. Зараз Леонід Кучма висловив сумнів, що найближчим часом міністри закордонних справ України, РФ, ФРН, Франції зможуть домовитися щодо дорожньої карти по Донбасу. «Не чув з жодної сторони, що є впевненість, що рухатимемося в правильному напрямку. Я думаю, що ми більше танцюватимемо на місці», — сказав він. А на декілька днів раніше екс-президент України, який представляє офіційну позицію Києва в Тристоронній контактній групі з літа 2014 року, повідомив про своє бажання передати свої повноваження комусь іншому й вийти із ТКГ.


Нагадаємо, 19 жовтня в Берліні пройшов саміт «нормандської четвірки». За його підсумками Президент України Петро Порошенко повідомив, що сторони домовилися про створення дорожньої карти з урегулювання ситуації на Донбасі. Мовляв, такий документ буде розроблений до кінця листопада. Однак на сьогодні, судячи із заяв глав МЗС України — Павла Клімкіна й РФ — Сергія Лаврова, щодо узгодження цього плану консенсусу досягти не вдалося. Причина, мабуть, та само, що й у Мінську, — різні пріоритети й акценти сторін.


Коли верстався номер, підсумки переговорів у Мінську 23 листопада ще не були оприлюднені. Подробиці зустрічі у форматі «Україна—ОБСЄ—Росія» читайте в наступному випуску «Голосу України».