«Голос України» вже не перший рік відстежує пристрасті навколо поки що державного підприємства «Мирогощанський іподром», що в селі Мирогоща Дубенського району на Рівненщині. А породило соціальну напругу справедливе прагнення місцевих селян, які багато років пропрацювали спочатку в колгоспі, потім радгоспі-технікумі, а згодом вже на Мирогощанському іподромі, отримати свої паї, як свого часу отримали їх селяни із сусідніх господарств. Причиною того нерозпаювання земель стала часта реорганізація цього господарства. Щоправда, селяни всі ці роки наполегливо обстоювали своє право на паї. На жаль, більше сотні претендентів так і не дочекалися вирішення цієї проблеми — відійшли у вічність.


Землі Мирогощанського іподрому таки роздадуть людям. Про це стало відомо під час прес-конференції, учасники якої розповіли, що Кабінет Міністрів України поставив остаточну крапку в питанні роздержавлення ДП «Мирогощанський іподром».


Володимир ПРИСЯЖНЕНКО, директор ДП «Мирогощанський іподром»: «Хочу привітати всіх із прийняттям рішення про приватизацію Мирогощанського іподрому. Ми свого слова дотримали, і ми всі разом перемогли. Тепер процес відбуватиметься досить швидко. Думаю, що за 9—12 місяців ми закінчимо роздержавлення та розпаювання землі».


Наступний етап процедури роздержавлення — передача підприємства у Фонд державного майна України, котрий проведе оцінку майна, 25 відсотків від якого і перейде працівникам.


Олександр ДЕХТЯРЧУК, народний депутат України: «Далі земля і підприємство будуть передані у Фонд держмайна, який здійснюватиме управління цим підприємством і готуватиме його до роздержавлення. При цьому порядок наділення паїв уже узгоджений, адже ще чотири роки тому люди зібрали понад 80 тисяч гривень і виготовили проектну документацію, де вказано розмір кожного паю і територію, на якій він розташований».


У розподілі земельних паїв братимуть участь мешканці Привільненської і Мирогощанської об’єднаних громад Дубенського району. Жителі восьми сіл не приховують радості, сподіваючись, що земля, на якій свого часу довелося тяжко працювати, тепер дасть можливість заробити і їм.


Олександр ІВАНОВ, житель с. Молодаво: «Це дійсно свято для нас. Адже ми вже встигли розчаруватися, бо чули лише обіцянки... У моєї мами майже 2,5 гектара землі на іподромі. Якщо буде достойний інвестор, то віддамо землю в оренду, хай людина працює, і ми будемо мати якийсь зиск від того».


Сільські голови об’єднаних громад, в свою чергу, обіцяють допомогти селянам залучити достойних інвесторів, адже заробіток на землі допоможе також поповнити місцеву казну.


Світлана СОБОРУК, сільський голова Мирогощанської об’єднаної громади: «Багато що залежить від того, які інвестори прийдуть. Сільська рада як представники громади залучатиме інвесторів і стежитиме, щоб людям за оренду землі дали гарну ціну. Зрештою, щоб і податки прийшли у бюджет».


Записала Олександра ЮРКОВА.


Рівне.