Про безпекову і гуманітарну ситуацію на Донбасі, координацію зусиль для допомоги внутрішньо переміщеним особам та мешканцям населених пунктів у сірій зоні говорили Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко та міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш під час традиційної зустрічі з представниками всіх міжнародних гуманітарних організацій, акредитованих в Україні.


«Особливий інтерес наших партнерів становить робота мінських груп, — написала на своїй сторінці у Фейсбуці Перший заступник глави парламенту. — А також діалог парламентської неформальної «мінської платформи»».

Ірина Геращенко поінформувала, що разом з колегами-депутатами різних фракцій, які входять до «мінської платформи», зареєстрували законопроект «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» (№ 5435). Його напрацювали спільно з Міністерством з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб та Міжнародним Комітетом Червоного Хреста (МКЧХ). Документ визначає правовий статус зниклих безвісти, імплементує міжнародні договори з міжнародного гуманітарного права щодо захисту цих осіб та їх родичів. Також планується ввести в національну площину визначення «особи, зниклої безвісти», яке розповсюджуватиметься на будь-які випадки безпричинного зникнення людини, та детально регулюватиме її правовий статус і визначатиме процедуру розшуку таких осіб — від подання заяви про розшук і до його припинення. Парламентарії пропонують створити комісію з питань осіб, зниклих безвісти.


«Українська влада висловлює глибоке занепокоєння тим, що на окупованих територіях фактично заблокована робота міжнародних організацій, таких як «Медики без кордонів», — зазначила І. Геращенко. — На гуманітарній підгрупі ми регулярно порушуємо питання допуску гуманітарних місій до окупованих територій, залучення МКЧХ до пошуку зниклих безвісти, як того вимагає гуманітарний блок мінських угод».


Представники міжнародних гуманітарних організацій поінформували про плани на наступний рік. Серед інших тем, що порушувалися під час зустрічі — покращення менеджменту роботи контрольних пунктів в’їзду-виїзду. Тут передбачаються позитивні зрушення. Зокрема, мають намір збільшити розмір особистого вантажу, який громадяни зможуть перевозити через КП та збільшити кількість прикордонників і робочих віконець, аби пришвидшити час проходження контролю.


Координатор системи ООН в Україні Ніл Уокер поінформував, що в сучасних реаліях Програма розвитку ООН продовжить реалізацію гуманітарних проектів на сході нашої країни. «Ми робитимемо все від нас залежне для підтримки українців», — зауважив він, наголосивши: ООН реалізовуватиме проекти на території Донбасу для допомоги потерпілому від конфлікту населенню і працюватиме на забезпечення сталого економічного розвитку України.


Голова делегації МКЧХ в Україні Алан Ешліман поінформував, що комітет сприятиме у відбудові мосту поблизу Станиці Луганської. Він також наголосив на необхідності розробки механізму постачання води на сході для уникнення гуманітарної катастрофи. Ірина Геращенко поінформувала, що в грудні разом з профільним міністром Вадимом Чернишом планує робочий візит до Донецької та Луганської областей для перевірки стану відновлення об’єктів інфраструктури та напрацювання нових проектів, спрямованих на відновлення Донбасу. «Ми цінуємо постійний діалог з нашими міжнародними партнерами і виступаємо за активізацію співпраці та координацію роботи», — резюмувала Перший заступник Голови Верховної Ради.


Вл. інф.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко (у центрі) під час зустрічі з представниками гуманітарних організацій.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.