Іноземці отримали офіційний дозвіл на військову службу за контрактом

 

Майже рік тому Верховна Рада прийняла в другому читанні зміни до деяких законодавчих актів, які дозволили іноземцям та особам без громадянства офіційно служити в наших Збройних Силах. У тексті документа, за який проголосували народні депутати, прописувалося, що він вступає в силу відповідно до положення, затвердженого Президентом. Глава держави поставив свій підпис на відповідному документі 6 червня цього року.

 

Кожен пам’ятає дні, коли на сході нашої країни почали гриміти гармати. Наша армія опинилася перед лицем ворога, фактично, голою та босою. Вся надія тоді була на добровольчі батальйони — і вони не підвели. Люди просто за власні гроші купували необхідне спорядження та з Майдану вирушали на війну. Чимало серед них було й іноземців. Грузини, білоруси, навіть самі росіяни стали на захист наших кордонів... Хтось із них мав українське коріння, хтось відреагував на нечувану несправедливість, хтось просто йшов пліч-о-пліч з революційними побратимами. Так чи інакше, ризикуючи власним життям на фронті, ці люди опинилися беззахисними перед законодавством країни, яку вони боронили. Наші закони про військовий обов’язок та службу, про Збройні Сили та про статут внутрішньої служби ЗСУ не передбачали проходження військової служби іноземцями. Відтак, цим людям могли інкримінувати статтю 263 Кримінального кодексу, яка стосується незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами. І вже зовсім очевидно, що вони не мали можливості отримати статус учасника бойових дій, незважаючи навіть на бойові поранення.


До Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони постійно надходили звернення громадян, в яких йшлося про таку недосконалість чинного законодавства. Саме представники цього комітету й виступили ініціаторами змін, які узаконили іноземців у лавах нашої армії.


У відповідь на наш запит від головного управління персоналу Генерального штабу ЗСУ надійшла інформація про те, що нині на військову службу за контрактом приймаються раніше не судимі іноземці. Ці люди мають перебувати в нашій країні на законних підставах і відповідати вимогам проходження військової служби. Вони можуть обіймати посади рядового, сержантського та старшинського складу. Для того, щоб поповнити лави української армії, гості нашої країни мають звернутися до військового комісаріату за місцем проживання (місцем реєстрації в державній міграційній службі). Іноземці, які добровільно вступають на військову службу, дають згоду на обробку персональних даних, проходять перевірку наявності документів, обов’язковий медичний огляд спеціальною комісією, професійно-психологічний відбір, а також здають нормативи з фізичної підготовки.


За даними головного управління персоналу, нині в Збройних Силах України служить не більш як сотня іноземців. Цифра видається не дуже реалістичною, однак у профільному комітеті стверджують: скарги на те, що охочі особи без українського громадянства не можуть офіційно потрапити на фронт — припинилися. Тож, припускають там, закон зі свою функцією справляється.