Дивну поблажливість, що межує із безкарністю, виявляє до корупціонерів у мундирах Феміда на Херсонщині. Мешканців обласного центру, зокрема, шокував вирок суду у справі прокурора Херсонської місцевої прокуратури, якого затримали у службовому кабінеті після вручення неправомірної вигоди за "сприяння" у закритті кримінального провадження щодо шахрайства та зберігання психотропних препаратів. Загальна сума хабара становила 25 тисяч доларів, а покаранням від суду Голопристанського району став штраф... у 25,5 тис. грн. Арешт квартири прокурора та вилучених у нього дорогих аксесуарів також скасували.

 

Так само відбувся фінансовими санкціями і головний держінспектор Херсонської митниці, який під час чергування на КПВВ "Чонгар" погодився "не помітити", що громадянин України переносить через адміністративний кордон із окупованим Кримом 150 тисяч незадекларованих рублів. І отримав за "послугу" сім тисяч тих самих рублів. Після затримання на гарячому він також у тюрму не потрапив -- суд Генічеського району області присудив йому лише 25,5 тис. грн. штрафу.

 

Стаття 368 Кримінального Кодексу України, за якою хабарникам пред'являють звинувачення, передбачає покарання не тільки у вигляді штрафу, а й позбавлення волі -- аж до дванадцяти років. Тим не менш, суди Херсонщини у більшості випадків чомусь виносять вироки, що взагалі не передбачають позбавлення волі для засуджених. У простих херсонців таке "викидання щуки в річку" викладає гнів та недовіру до правосуддя, а недобросовісних посадовців позбавляє страху відплати за гріхи. І вже маємо результат: оперативники поліції та НАБУ днями затримали в області ще одного прокурора місцевої прокуратури. Той вимагав та отримав 35 тис. грн. за перекваліфікацію кримінального провадження та подальше його закриття на підставі примирення сторін. Отже, м'які вироки породжують відчуття безкарності, а безкарність провокує нові злочини.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсонська область.

 

Голос України