Рішення про монетизацію субсидій уряд може ухвалити до 1 грудня

 

Як заявив столичний голова Віталій Кличко, влада міста продовжить контролювати нарахування за житлово-комунальні послуги, щоб кияни не отримували платіжки з некоректними сумами. Передусім це стосується рахунків за опалення. Днями такі перевірки здійснила міськдержадміністрація разом із представниками Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства і Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Як повідомив заступник голови столичної міськдержадміністрації Петро Пантелеєв, перевірили розрахунки, зроблені з урахуванням середньомісячної температури повітря в жовтні. Перевіряючі дійшли висновку, що нарахування виконані коректно і підстав для їх перегляду немає.


А тим часом столичні мешканці очікують своєї черги на звірення рахунків у Центрі обслуговування клієнтів «Київенерго» на вулиці Жилянській (на знімку).

 


Перерахунок уже в грудні точно зроблять тільки мешканцям 650 будинків столиці, де через різні причини не вчасно були зняті показання загальнобудинкових приладів обліку тепла, тож плату було нараховано згідно з тарифами за квадратний метр. Інший випадок, коли у квартирах холодно, температура нижче 18 градусів тепла, а рахунки приходять за повноцінний обігрів. Тоді є всі підстави для подання апеляції.
У тих будинках, де було вкрадено або розукомплектовано теплолічильники (а це більш як 400 будівель), плата за опалення нині нараховується на підставі показань тепломірів за попередні періоди. Жителів таких будинків обіцяють попередити про механізм таких нарахувань. 


— Чутки про збільшення тарифів на опалення в Україні в шість разів не є правдивими, — заявив на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі глава НКРЕКП Дмитро Вовк. — Торік середньозважений тариф становив 534 гривні, а нинішнього року —1043 гривні за гігакалорію. Ця цифра є базовою, тарифи підприємств комуненерго можуть трохи відрізнятися. Основною причиною підвищення тарифу стало зростання ціни на газ, країна повинна була встановити ринкову ціну на блакитне паливо для всіх споживачів, а не тільки для промисловості. Нові тарифи також почали стимулювати громадян і підприємства до енергоефективності. А головне, вони дали змогу збалансувати державні фінанси. Тепер ресурси, які могли бути виділені на дотації «Нафтогазу», спрямовані на адресні дотації споживачам і на дві інші важливі сфери — оборону та підвищення соціальних стандартів для населення.


Кращий спосіб нарахування платежів — за лічильником. Прогресивним є також спосіб розрахунків, у якому враховані температура повітря і тривалість опалювального сезону. Ця нова методика наближає розрахунки до фактичного обсягу споживання. Нагадаю, що торік, коли було тепліше, кияни отримали знижки у своїх рахунках: за деякі місяці тариф був не 16, а 11 гривень. Але в жовтні нинішнього року температура повітря була нижчою, спожито більше теплової енергії, тому і заплатити довелося більше. І ще один варіант — нормативний розрахунок. Нині пріоритетним завданням є встановлення приладів обліку тепла в багатоквартирних будинках. Ми вимагаємо від ліцензіатів НКРЕКП, місцевих тепловиків, щоб вони це зробили. Їхнє завдання — забезпечити 100% обліку в житлових будівлях. За цей рік кількість будинків в Україні, обладнаних лічильниками, зросла з 30 до 60%. Затверджені інвестиційні програми до кінця поточного року передбачають підвищення цього показника до 89%. На сьогодні лідером є Київ, де тепломіри є вже в 90% будинків. Серед аутсайдерів — Полтава. У цьому місті кошти на встановлення приладів тільки внесли в інвестиційну програму (із шостої спроби!). Найбільше відстає Тернопіль, де гроші так і не були закладені в інвестпрограми місцевого теплокомуненерго.


Зменшити плату за опалення можна трьома способами: установити будинкові або індивідуальні лічильники тепла і термомодернізувати будівлі, що дасть змогу заощадити на опаленні до 50% від рахунку. Можна і потрібно оформляти адресну допомогу від держави, яка дасть можливість вашій родині сплачувати тільки 15 відсотків від загального рахунку. На початку осені всі отримали поштою бланки декларації та заяву про надання субсидії, які не пізно заповнити зараз або наступного місяця, а потім передати у свої регіональні управління соцзахисту або через селищну раду, можна також це зробити он-лайн через сайт Мінсоцполітики. Ще один варіант, для тих, хто не може претендувати на субсидії, — тепло на виплат. Щоб її оформити, потрібно подати заяву у вашу теплопостачальну організацію і платити тільки 50% від суми протягом опалювального періоду, а решту — улітку, рівними частинами.


Якщо виникнуть непорозуміння з нарахуваннями за тепло або будь-які інші комунпослуги, а також із приводу зриву інвестиційних програм (установлення лічильників, модернізація мереж), звертатися потрібно спочатку у свій міський кол-центр (у Києві за тел. 15-51, 15-57, 15-88) або на контакт-лінію постачальника тепла. Якщо ви там не знайшли порозуміння, то НКРЕКП готова втрутитися. Ми розцінюватимемо будь-які помилки і недоробки теплокомуненерго як порушення ліцензійних умов, а під час контрольних заходів застосовуватимемо максимальні штрафи до керівників таких підприємств.


Дмитро Вовк повідомив також, що рішення про монетизацію субсидій планують ухвалити до 1 грудня. Рішення щодо моделі монетизації і цільового використання зекономлених коштів ще не прийнято. На його думку, зекономлене має спрямовуватися на заходи з енергоефективності. Таким чином, ці кошти підуть на зменшення споживання в наступні періоди.