Колеги скинулися на «підтримку штанів»

 

Цього року Луганське обласне лісове і мисливське господарство залишилося без державної підтримки. На його розвиток уряд не виділив жодної копійки. Власне, про який розвиток може йтися, якщо грошей немає навіть на зарплату. Лісова охорона, наприклад, отримувала лише 50—60 відсотків окладу, до того ж і ці гроші стали можливі винятково завдяки фінансовій підтримці колег з інших регіонів. Грубо кажучи, лісники Житомирської, Чернігівської, Львівської та інших областей віддавали луганчанам частину своєї зарплати, щоб ті не простягнули ноги. 

 

Торік у лісовому господарстві країни повинно було розпочатися реформування. Зокрема, планувалося створити таке підприємство, що займалося б реалізацією деревини, а отримані кошти спрямовувалися б у «малолісі» регіони на півдні та сході України. На жаль, реформа не відбулась, підприємство не створили, а пріоритети галузевого відомства помінялися. У підсумку: ні змін на краще, ні грошей, а на додачу ще й непевна перспектива.

Продовжувати й надалі розраховувати на фінансову підтримку інших регіонів луганським лісовим господарствам уже не доводиться з тієї простої причини, що немає чим віддавати борги. Ліси Луганщини ніколи не були промисловими, як в інших регіонах країни. Тому заробити кошти на веденні лісового господарства, як, скажімо, це можуть у сусідній Харківській області, регіон не в змозі.


А тим часом ситуація в лісомисливському господарстві області доволі серйозна. Унаслідок бойових дій на територіях, близьких до лінії розмежування, ліс майже знищено. Скажімо, ліси, що постраждали під час бойових дій, становлять сьогодні 60 відсотків всіх планових рубок. Станично-Луганський лісгосп здійснює 100 відсотків рубок тільки згорілого лісу, Новоайдарський — 50 відсотків, а в Сєверодонецькому лісгоспі рубки згорілого лісу становлять 60 відсотків. Крім планової, йде й самовільна вирубка дерев. На сьогодні офіційно зафіксовано 37 таких випадків, які принесли досить значні втрати — викрадено 790 кубометрів лісу.


— Найбільший обсяг розкрадання лісу спостерігається в Сєверодонецькому лісовому господарстві — в заплавній частині Сіверського Дінця, — розповідає перший заступник Луганського обласного лісового і мисливського господарства Володимир Шевченко. — Здебільшого несанкціоновані вирубки помічено на лінії розмежування, в тих місцях, куди лісова охорона, отримавши інформацію, вчасно не може дістатися. Із загальної маси самовільної вирубки лісу левова частка припадає на райони дислокації військових частин. Часто під військових маскуються місцеві жителі. Ми їх затримуємо, але 20—30 тисяч гривень штрафу правоохоронці не визнають істотним фактом і справи не порушують. Тобто ми затримуємо зловмисників, але їх відпускають. Одне слово, жодної кримінальної відповідальності людина не несе.


Із початку АТО внаслідок бойових дій в області постраждало понад 15 тисяч гектарів лісових угідь. Однак це неповні дані. Досконально обстежити території неможливо, оскільки багато ділянок лісу заміновано. Швидше за все, якісь живі шматочки лісу й залишилися всередині масивів, але дістатися до них доволі важко.


Нині триває підготовка ґрунту під сіянці. На згорілих ділянках цього року сіянців посаджено на площі в 1000 гектарів. 


— Усе залежить від фінансування, — уточнює Володимир Шевченко. — Держава нам знову нічого не обіцяє, тому сподіваємося на обласну владу. До речі, в довоєнні роки ми саджали до п’яти тисяч гектарів лісоугідь на рік. Якщо буде нормальне фінансування й увага до проблем лісівницьких господарств зони АТО, то за 10—12 років втрачений ліс відновимо повністю.

Луганська область.

 

Триває посадка сіянців.


Фото прес-служби Луганського обласного лісового і мисливського господарства.