Днями розпочався навчальний візит парламентаріїв та урядовців з України до Швейцарії. Очолює групу заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування народний депутат від Блоку Петра Порошенка Сергій Кудлаєнко.


Мета поїздки — вивчення досвіду децентралізації та розширення співпраці в рамках українсько-швейцарських програм розвитку та співробітництва SDC, DESPRO. Наші представники влади зустрінуться з членами парламенту Швейцарії, урядовцями та міськими головами.


За словами Сергія Кудлаєнка, основна увага під час обговорення процесів децентралізації звертається на питання державної структури, з огляду на розподіл повноважень між центром, кантонами (регіонами) та громадами, а також на процеси муніципального співробітництва та територіального об’єднання комун.


«Візит до швейцарських колег має навчальний характер, адже досвід цієї багатоетнічної та багатомовної країни надзвичайно корисний, крім того, трирівнева організація влади у Швейцарії, за принципом центр—регіон—громада, вибудовується й в Україні. Для нас надзвичайно важливим є правильна імплементація інструментів делегування повноважень громадам та механізми участі громадськості в прийнятті рішень», — повідомив народний депутат.


«Досвід міжрегіонального співробітництва, фіскального вирівнювання відповідно до спроможності громад та лобіювання інтересів органів місцевого самоврядування на центральному рівні — це актуальні для нас питання, але головним завданням найближчого етапу децентралізації в Україні є чіткий та доцільний розподіл повноважень між центральною та регіональною владою», — підкреслив Сергій Кудлаєнко.


Під час візиту, як повідомила прес-служба БПП, члени делегації провели зустрічі у Посольстві України в Швейцарії, Федеральному парламенті, Будинку кантонів, а також дискусії з представниками муніципальної влади та Асоціації комун.