Пріоритетом візиту на Луганщину народних депутатів, що входять до парламентського Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, стала перевірка того, як забезпечуються права громадян саме в зоні військового конфлікту. А в центрі уваги були внутрішні переселенці. Необхідність у такій перевірці є, бо на початку поточного року прийнято Закон «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», над яким працював комітет, і сьогодні народні депутати занепокоєні тим, що, незважаючи на прийняття такого важливого документа, Кабінет Міністрів України продовжує приймати підзаконні акти, постанови та розпорядження, які суперечать не лише ухваленому закону, а й Конституції України. Більше того, містять серйозні ознаки дискримінації внутрішньо переміщених осіб порівняно з іншими громадянами країни. Зокрема, це стосується пенсійних, соціальних та інших виплат, системи пропусків, матеріальної допомоги.

 

До тієї інформації, яку вже мали, парламентарії додали особистих вражень від зустрічей із населенням та представниками влади у Щасті, Станиці Луганській, Сєверодонецьку та в Новоайдарському районі. Вдалося їм побувати і в Золотому, де з другої спроби мав відкритись транспортний пункт переходу. На жаль, того ранку ця подія не відбулась, зате вдалося поспілкуватися з мешканцями прифронтового населеного пункту. Скрізь люди відкрито говорили про свої проблеми, пов’язані з охороною здоров’я, освітою, виплатою пенсії та різних соціальних виплат, нарікали на відсутність державної компенсації за зруйноване чи пошкоджене житло.


— А це дуже важливі питання, — коментує голова Комітету Григорій Немиря. — Бо, на жаль, загальна допомога, яка в різних формах надається населенню гуманітарними та доброчинними міжнародними структурами, значно перебільшує суму, яку вкладає держава. Я вважаю, що це неприпустимо, навіть розуміючи скрутне становище, в якому перебуває Україна. Все-таки держава повинна дбати про території і допомагати своїм громадянам. Звичайно, після цієї поїздки ми наполягатимемо на змінах в бюджеті країни на 2017 рік, бо вважаємо, що 3,2 мільярда гривень, які запропоновано в проекті бюджету для розв’язання всіх проблем вимушених переселенців, недостатньо. Порівняно з минулим роком це на 100 мільйонів гривень менше, тоді як кількість ВПО збільшується. Також ми отримали інформацію і доведемо її під час обговорення бюджету на 2017 рік щодо неналежного фінансування соціальних інфраструктур на місцях. Зокрема, ми говорили про це з керівником Станично-Луганського району, іншими і сподіваємося, що наші пропозиції будуть враховані в рамках наступних двох тижнів, коли обговорюватиметься бюджет. Крім того, з’явились нові проблемні питання. Скажімо, в Станиці Луганській, в інших прифронтових населених пунктах лікарі та вчителі працюють в умовах обстрілів, постійної небезпеки, але їм не нараховується додаткова 30-відсоткова зарплата, яку отримують їхні колеги в гірських регіонах Західної України. Досі не вирішено, на чиєму балансі перебувають КПВВ, хто повинен платити за їх електропостачання, утримання території і таке інше. Ми ці проблеми побачили і говоритимемо про них у Раді. Військовий конфлікт повинен мати баланс між безпекою країни та її населенням.
Як повідомив Григорій Немиря, до кінця цієї сесії Верховна Рада проведе спеціальний тематичний день щодо розгляду і прийняття результативного голосування до законів, які стосуються захисту прав внутрішньо переміщених осіб і людей, що перебувають в зоні військового конфлікту.

Луганська область.