«Дякую за молитву за український народ, мир та спокій у суспільстві, потужне соціальне служіння, яке проводить кожна церква». Такими словами Голова Верховної Ради Андрій Парубій розпочав зустріч, присвячену 20-річчю діяльності Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій (ВРЦІРО).


«ВРЦІРО — це унікальне явище, — сказав глава парламенту. — Ми маємо універсальний майданчик, який об’єднує 16 провідних релігійних організацій, які співіснують в умовах взаємної підтримки і міжконфесійного діалогу». Андрій Парубій пригадав, що в часи, коли на Майдані тривала Революція Гідності, найбільшою підтримкою в найважчі для стомлених, доведених до відчаю людей було саме слово Боже, молитва і спільні промови членів Всеукраїнської ради церков.

 

Російська агресія складається, в тому числі, й з того, що докладається чимало зусиль для розхитування міжконфесійного миру і використовуються релігійні почуття у дестабілізації ситуації в нашій країні, вважає очільник законодавчого органу. «Нашими спільними зусиллями ми не даємо цього зробити», — сказав він, нагадавши, що у Верховній Раді з’явилася спільна традиція — молитовні сніданки, яка об’єднує всі церкви і релігійні організації України.


У зверненні, прийнятому 2 листопада цього року, на виїзному засіданні у Краматорську, сказано: «Ми є ті, хто хоче вам послужити, щоб ви почували себе гідними громадянами та були огорнуті увагою та турботою», — нагадав глава законодавчого органу. Фактично, це і є вияв формули любові до ближнього, вважає він. А. Парубій додав: нині понад 500 капеланів і тисячі волонтерів різних церков пройшли ротацію і досі залишаються в зоні АТО. Це велика моральна підтримка для воїнів, які щодня зустрічаються зі смертю, обстоюючи мир і спокій у наших домівках. Водночас, від церков надходять значні грошові пожертви на облаштування госпіталів, закупівлю продуктів, реабілітацію поранених.


Верховна Рада перебуває у постійному діалозі з релігійними організаціями, підкреслив А. Парубій. «Нещодавно ви звернулися до глави парламенту з проханням прийняти законопроект про внесення змін до Податкового кодексу щодо уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій, — зауважив він. — Знаю, що це важливий закон для життя релігійних громад, бо вони існують завдяки пожертвам. І наш непростий парламент, в якому часто виникають суперечки, показав повне єднання в цьому питанні. Це було свідчення великої поваги і глибокої шани до церков від народних депутатів. Минулої п’ятниці цей закон підписав Президент, і він уже набув чинності».


Андрій Парубій нагадав, що на вихідних був на саміті Парламентської асамблеї НАТО у Стамбулі. «Користуючись нагодою, я провів дуже тривалу зустріч зі Вселенським Патріархом Варфоломієм, — повідомив глава парламенту. — Він просив передати вітання і благословення для всіх».


Від імені церков та релігійних організацій до Голови Верховної Ради звернувся очільник всеукраїнського союзу церков євангельських християн Валерій Антонюк. Він подякував за зустріч у стінах законодавчого органу.

Двадцять років — це не так вже й багато, сказав він, але це були знакові віхи в історії нашого народу. Духовенство відчуває біль людей і їх радість і дуже важливо, що протягом цього періоду серед релігійних організацій всіляко зберігалася єдність, а всі рішення в ВРЦІРО приймалися консенсусом. «Ми розцінюємо процеси, які відбуваються в країні, як і належить віруючим з духовної точки зору, — зауважив В. Антонюк. — І молимося, щоб український народ мав Боже благословення, економічний розвиток і успіх, політичну стабільність тощо. Нам не байдуже, що відбувається в стінах парламенту. Однак ми бачимо, як приймаються закони і відбуваються дискусії. Члени ВРЦІО моляться, щоб Бог давав мудрості законотворцям для розбудови нашої країни».

 

Геннадій Білорицький (Об’єднання іудейських релігійних організацій України), Михайло Паночко (Церква християн віри євангельської України), Протоієрей Олекса Петрів (Українська Греко-Католицька Церква), Патріарх Філарет (УПЦ КП).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.