Підсумки засідання Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі можна назвати роботою із закріплення матеріалу. Передомовилися про вже домовлене раніше. А саме: за умови дотримання режиму тиші з боку ОРЛО (окремих районів Луганської області) розведення сил і засобів у районі Станиці Луганської провести з 26 листопада 2016-го, а КПВВ «Золоте» відкрити до 10 грудня. Хоча українська сторона готова була це зробити ще навесні цього року.

 

«Під час роботи підгрупи з безпеки Україна вкотре порушила питання повернення до лінії розмежування від 19 вересня 2014 р., відповідно до якої Дебальцеве має перебувати під контролем України. Подальша імплементація рамкового рішення про розведення сил і засобів може відбутися після демілітаризації Дебальцевого», — повідомила прес-секретар представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер. За її словами, в економічній підгрупі обговорювалося питання водопостачання жителів непідконтрольної частини Луганської області. Незважаючи на досягнуті раніше угоди й створення відповідного механізму, ОРЛО протягом двох місяців не відряджають свого представника для підписання відповідних документів із забезпечення поставок води.


Також Тристороння контактна група ухвалила рішення щодо того, щоб на наступній зустрічі в Мінську 7 грудня заслухати Віктора Медведчука й представників ОРДЛО про перебіг визволення незаконно утримуваних осіб. На жаль, прогресу з цього питання в середу досягти не вдалося.


«Українська сторона зробила конкретну пропозицію для звільнення кількох важкохворих і літніх людей, зокрема, релігієзнавця і історика І. Козловського (рік утримується в буцегарні), в нього значно погіршилося здоров’я.

На жаль, отримали категоричну відмову від представників ОРДЛО (окремі райони Донецької і Луганської областей). Так само поки що немає компромісу по нашим пропозиціям щодо звільнення 57 інших заручників, утримання яких підтвердили ОРДЛО. Вони вимагають звільнити більше 730 осіб (з кожним засіданням дедалі більше), які скоїли злочини проти України, в тому числі важкі (в цьому списку є вбивці і ті, хто не має жодного відношення до конфлікту на Донбасі, натомість причетні до терактів в Одесі чи Харкові)», — написала у Фейсбуці заступник голови Верховної Ради України наш представник у гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.


Вона також повідомила, що акцентувала увагу представників ОБСЄ на кричущому факті безпідставного затримання РФ громадянина України Ніколаєва й передачі його ОРДО (окремі райони Донецької області).

«Громадянина України передали бойовикам через неконтрольовані ділянки кордону, а це незаконне переміщення людей, що є злочином у контексті міжнародного гуманітарного права», — зазначає Ірина Геращенко.


Коментуючи підсумки зустрічі, спецпредставник ОБСЄ на переговорах у Мінську Мартін Сайдик на брифінгу назвав позитивним спрощення умов переміщення громадян на лінії зіткнення. «Українська сторона збільшила норми на провезення вантажу цивільним населенням з 50 до 75 кг однією людиною в момент перетинання лінії зіткнення», — нагадав він.


У політичній підгрупі продовжилося обговорення модальностей виборів в ОРДЛО. За словами Сайдика, обговорювалася так звана формула Штайнмайєра. Нагадаємо, Росія у форматі переговорів вимагає від Києва затвердити закон про особливий статус окремих районів Донецької й Луганської областей на постійній основі.