За інформацією прес-центру штабу АТО, російсько-окупаційні війська за добу (дані на ранок 24.11) 48 разів обстріляли позиції українських захисників. Бойовики не тільки продовжують порушувати домовленості про повне припинення вогню, а й збільшили його інтенсивність майже удвічі.


При цьому активно використовується озброєння, заборонене Мінськими угодами. За оперативним даними групи «Інформаційний спротив» (ІС), російсько-терористичні війська на Донбасі продовжують застосовувати ствольну артилерію калібрів 122 і 152 міліметри, бронетехніку (зокрема танки), міномети основних калібрів (82 мм і 120 мм).


Як повідомляє координатор ІС Дмитро Тимчук, найбільш напруженою залишається ситуація на приморському напрямку. Так, на схід від селища Водяне супротивник під прикриттям вогню 122-міліметрової артилерії силами дрібних піхотних груп з ручними гранатометами й кулеметами намагався зблизитися з передовими опорними пунктами сил АТО й обстріляти їх із середньої дистанції. Однак ворога вчасно виявили і зустріли вогнем бойової охорони.


На цій ділянці лінії розмежування в районі Патріотичного й Приморського супротивник проводить заходи з маскування артилерії. Зокрема, після обстрілів окупанти відводять артилерію в так звані райони відстою, обладнані капонірами й засобами маскування. Тут артилерійські розрахунки одержують боєприпаси й готуються до стрілянини. Позиції й об’єкти обирають заздалегідь. Усього на ділянці від Павлополя до Широкиного поперемінно оперують три вогневі підрозділи рівня батареї кожен, куди входять від чотирьох до шести гармат.


Усього ж активно використовуються для обстрілів до 25 гармат і САУ калібрів 122 і 152 міліметри. Розвідку й дорозвідку цілей в інтересах цієї артилерійської групи проводить спеціальний підрозділ артилерійської розвідки, укомплектований кадровими військовослужбовцями ЗС РФ.


За словами Дмитра Тимчука, бойовики почали використовувати новий російський комплекс аеророзвідки, що складається з чотирьох безпілотних літальних апаратів (БПЛА), який самі бойовики називають «Баба-Яга».

Уперше його було зафіксовано 14 листопада в районі селища Оленівка Волноваського району Донецької області. Головною особливістю комплексу є використання камер із тепловізорами й керування всіма БПЛА з одного центру. Радіус дії — близько 20 км. Тепловізори при низьких температурах повітря дають змогу виявляти «секрети» і бліндажі. Нині комплекс переміщено у Новоазовський район. Його обслуговування здійснюється винятково кадровими військовослужбовцями ЗС Росії.