Про це заявила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич у Рівному під час Всеукраїнської наради за участю керівників обласних підрозділів освіти і науки, директорів інститутів післядипломної та педагогічної освіти.

 

Фото надане
прес-службою РОДА.

 

За словами міністра, нині готується новий стандарт початкової школи, на часі оновлення базової та старшої шкіл. Важливим є і навчання вчителів, які працюватимуть за оновленими програмами.

 

«Ми повинні переглянути, яким чином навчаємо дітей зараз… Нам потрібно переходити від школи, де напихають теоретичними знаннями, до школи, де формують компетентнісну людину ХХІ століття, - переконана Лілія Гриневич. – Потрібно також сформувати концепцію нової педагогічної освіти. Не буде нової школи без нового учителя».

 

Міністр також акцентувала увагу на розробці інклюзивної освіти, за якої дитину з обмеженими можливостями не можна ізолювати від інших дітей. А для цього необхідна і підготовка кожного вчителя, незалежно від того, чи є у нього в класі така дитина.

 

Під час наради Лілія Гриневич також розповіла про розподіл освітньої субвенції. Зокрема, проанонсувала виділення державних коштів для підтримки об’єднаних територіальних громад у придбанні шкільних автобусів, оснащенні шкіл засобами навчання та комп'ютерними комплексами з мультимедійними засобами навчання, впровадженні енергозберігаючих технологій.

 

Для освітніх закладів Рівненщини необхідно збільшити фінансування з державного фонду регіонального розвитку, переконана міністр. «Адже Рівненщина лідирує за рівнем народжуваності в Україні. У 2012 році цей відсоток становив 15,9 при середньому в країні 11,4. Тобто, в наступних роках буде сплеск кількості дітей у початковій школі. Для цього має бути готова мережа шкіл і класів, - зазначила Лілія Гриневич. - Рівненщина – це та область, де потрібно будувати школи та дошкільні навчальні заклади. Тому вважаю, що нам треба ставити питання у Кабміні про збільшення фінансування з ДФРР для розбудови освітніх закладів області».

 

В свою чергу, голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко зауважив, що в області значна кількість коштів виділяється з місцевих бюджетів на те, аби закінчити довгобуди та побудувати нові школи і дитсадки, він висловив сподівання на підтримку міністра.

 

У Рівному Лілія Гриневич спілкувалася з освітянами області у форматі «відкритого мікрофона». Вона відповіла на запитання щодо реформування освітянської галузі, про функціонування методичних центрів і кабінетів, вивчення російської мови в українських школах, дебюрократизацію в роботі навчальних закладів, оплату праці учителів тощо. Також Лілія Гриневич виклала напрацювання міністерства щодо вирішення питання про студентські стипендії. На її думку, потрібно змінити методику нарахування стипендій, аби мотивувати студентів і до навчання, і до активного студентського життя.

 

За матеріалами
прес-служби Рівненської ОДА
підготувала Олександра ЮРКОВА.

 

Рівне.

 

Голос України