Київська організація Національної спілки журналістів України та Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка виступили співорганізаторами круглого столу на тему «Професійні та освітні стандарти з журналістики: стан, проблеми та перспективи». Відкриваючи дискусію, голова Київської організації НСЖУ Михайло Сорока (на знімку) нагадав, що свого часу на всю Україну було лише два факультети, які готували дипломованих журналістів — у київському і львівському університетах. Тепер їх — понад п’ятдесят! Але чи перейшла кількість у якість? Чи задоволені наші ЗМІ рівнем підготовки випускників наших вищих навчальних закладів? Хто вчить майбутніх журналістів? Які стандарти нинішньої професійної освіти у нашій сфері? Чому так стрімко фемінізуються наші відділення, факультети, інститути журналістики — добре це чи погано? Які виклики поставив перед нашою професією час, передусім, Майдан Гідності, розстріл у центрі Києва беззбройних патріотів і розв’язана Росією війна, у тому числі нахабна й агресивна інформаційна війна?

 

 

Перелік цих запитань можна продовжувати довго. Я далекий від того, зауважив він, що на них є прості й легкі відповіді і що в таких дискусіях, як нинішня, ці відповіді ми знайдемо. Але такі зустрічі потрібні — особливо за спільної участі науковців і практиків журналістики. І для кожного з нас, і для всієї сучасної журналістики та її завтрашнього дня.


Під час круглого столу експерти обміркували такі питання: професійні стандарти в умовах актуальних викликів і загроз та соціальні комунікації в процесі інформаційно-технологічних трансформацій.


На сьогодні велику перепону для якісної роботи журналістів освітяни вбачають в підготовці журналістських кадрів не за вимогами роботодавців.


«Традиційна розмова про освіту зводиться до: «А ви, не так готуєте...», «А ви, не так навчаєте...». Кожна редакція працює по-своєму. І на кого нам орієнтуватися?», — каже директор Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Різун (на знімку).

 


Розв’язання цієї проблеми він вбачає в створенні єдиного документа, котрий буде затверджувати журналістські стандарти для майбутніх спеціалістів.


«Нам необхідно розуміти, що саме хоче індустрія ЗМІ. Має бути створений спільний документ, котрий буде для нас настановою. Кожен у своїй редакції — пан. Нам потрібно, щоб саме ви сказали, який журналіст вам потрібен. Освіта має орієнтуватися на вас», — звернувся до представників засобів масової інформації Володимир Різун.


Нині в Україні є два проекти професійних стандартів: мультимедійник та редактор мультимедійних видань. За словами Різуна, необхідно хоча б їх дати на погодження функціонуючим редакціям.


«Ми, як представники освіти, можемо лише допомогти вам. Це ваші інтереси і ваше бачення ситуації. Всі ключові гравці медіапростору мають взяти участь у створенні правильного, на їхню думку, образу журналіста», — додає Володимир Різун.