Про це учора на брифінгу повідомив керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук. За його словами, спецслужби РФ намагалися переманити наших військових, в основному — представників військово-морських сил, які до окупації розташовувалися в Криму. Окупанти використовували брудні та відверто бандитські методи вербувань, зокрема, тиск та погрози розправою над родичами.

 

«Затримували наших військових, вивозили кудись в ліс і казали — ось, дивися, ось гранати, ось патрони, які ми в тебе знайшли. Або ти підписуєш, що ти будеш на нас працювати, або ми тебе затримуємо, і ти стаєш злочинцем», — зазначив він. О. Ткачук також повідомив, що СБУ виявила такі спроби вербування оперативно, і передача інформації російським кураторам була заблокована. А більшість військових моряків залишилася вірною присязі.


«Проте двох військових суд вже засудив до 12 років ув’язнення за державну зраду. Загалом у рамках спецоперації зареєстровано понад 30 кримінальних проваджень, у яких фігурують як громадяни України, військовослужбовці, так і конкретні співробітники, офіцери російських спецслужб. Окупантів цікавив бойовий чисельний склад військових частин України, їхнє озброєння, місця дислокації, директиви та бойові розпорядження щодо застосування сил АТО, результати та подробиці заходів мобілізації та інше.


Нагадаємо, днями ФСБ РФ заявило про затримання в окупованому Криму чергового українського «шпигуна», який нібито за завданням Міністерства оборони України збирав відомості про діяльність Чорноморського флоту.