Меджліс кримськотатарського народу зробив заяву з приводу поїздки на територію тимчасово окупованого Криму групи громадян Туреччини. Цей візит спланували і здійснили під контролем російських спецслужб, написав на своїй сторінці у Facebook голова Меджлісу, народний депутат із фракції Блоку Петра Порошенка Рефат Чубаров.


За словами парламентарія, 23 листопада 2016 року підконтрольне російській окупаційній владі інформаційне агентство «Новини (Крим)» і низка російських ЗМІ поширили інформацію про в’їзд на територію тимчасово окупованого Росією півострова «делегації турецьких парламентаріїв, політиків і бізнесменів на чолі з головою асоціації євразійських урядів Хасаном Дженгізом».


«Зазначені ЗМІ з посиланням на одіозних особистостей із числа кримських колаборантів, поспішили заявити, що, мовляв, наявність у складі делегації парламентаріїв, тим паче від правлячої партії, свідчить про колосальну підтримку уряду Туреччини», — підкреслив Р. Чубаров.


Водночас тимчасовий повірений у справах Посольства Туреччини в Україні Озгюн Талу повідомив: до складу «турецької делегації» не входять представники офіційної влади Туреччини. Відомо також і те, що громадян цієї країни, які планували відвідати тимчасово окупований Крим в обхід встановлених правил в’їзду-виїзду на територію України, посол Туреччини в Москві завчасно попередив про незаконність такого «вояжу» та його можливі наслідки.


Цей візит та низка заяв «керівника делегації» Хасана Дженгіза, які кардинально відрізняються від офіційної позиції Турецької Республіки в питаннях територіальної цілісності України і невизнання російської анексії, широко тиражуються російськими ЗМІ і подаються у ракурсі начебто зближення Туреччини й Росії в кримських питаннях.


У Меджлісі кримськотатарського народу візит, здійснений під контролем російських спецслужб, характеризують як чергову спробу сусідньої країни дезінформувати міжнародну громадськість та спричинити недовіру між українським і турецьким народами. Водночас, за-значив Р. Чубаров, у Меджлісі високо цінується послідовна і незмінна позиція Республіки Туреччина, яка полягає в підтвердженні суверенітету і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.


Меджліс кримськотатарського народу закликає Службу безпеки і Генеральну прокуратуру розпочати процедуру кримінального переслідування всіх іноземних осіб, що в’їжджають на територію тимчасово окупованого Криму без узгодження з українською стороною і в обхід встановлених законом правил.