Ухвалення закону «Про молодь» дасть змогу в декілька разів збільшити фінансування молодіжної політики і суттєво посилить її вплив на прийняття рішень. На цьому наголосив автор відповідного законопроекту народний депутат від «Батьківщини» Іван Крулько.


За словами парламентарія, всі розвинені країни в молодіжній політиці керуються принципом: краще інвестувати 100 євро в активність молоді, яка стоїть на порозі вибору, аніж потім роками щорічно витрачати тисячі євро на виправлення помилок.


«Наприклад, Німеччина щороку виділяє лише з федерального бюджету 400 мільйонів євро, або 33 євро на розвиток однієї молодої особи. Україна — менше гривні. За такого фінансування про розвиток взагалі не йдеться», — зауважив Іван Крулько.


Він також додав, що в документі, крім фінансування «молодіжки» через держбюджет, передбачаються альтернативні джерела та інструменти залучення коштів. Йдеться про створення нової інституції — Національного агентства молодіжних ініціатив, яке акумулюватиме кошти не лише з держбюджету, а й від міжнародних і національних донорів, реалізовуватиме угоди на програми молодіжних обмінів.


«Із вступом закону в дію запрацює ключовий принцип: «Жодних рішень про молодь без молоді», — зауважив Крулько. Передбачено, що такі рішення уряд ухвалюватиме лише після обговорення на Національному форумі з питань молоді. До нього входитимуть представники Національної молодіжної ради (молоді громадські лідери всіх областей) та Національної консультативної ради з питань молоді (парламентарії та представники влади, які працюють із молоддю). Форум збиратиметься двічі на рік. Його очолюватиме Прем’єр-міністр.


«Такий формат буде найефективнішим. Це буде серце, двигун молодіжної політики, майданчик, де народжуватимуться Національна стратегія та ключові рішення», — переконаний народний депутат.


Окрім того, за словами Івана Крулька, Закон «Про молодь» створює основу для національно-патріотичного виховання та побудови реальної інфраструктури молодіжної роботи через підготовку молодіжних працівників, мережу молодіжних центрів, Національну волонтерську службу.


«Цей законопроект увібрав у себе найкращі практики з 40 проаналізованих відповідних законів, — уточнив народний депутат. — А також положення Європейської хартії участі молоді на регіональному та місцевому рівнях.

До його розробки та обговорення долучились експерти ПРООН, РПР, ЮНІСЕФ».


Як повідомляє прес-служба «Батьківщини», законопроект уже пройшов публічне обговорення в регіонах, експертному та молодіжному середовищі, погоджений з усіма міністерствами і готовий для ухвалення.