Як народні депутати України сприйняли підсумки саміту «Україна-ЄС»?


Ірина ГЕРАЩЕНКО, Перший заступник Голови Верховної Ради України (зі сторінки у Фейсбуці):


— Це перший саміт «Україна — ЄС», де Україна не просить, а вимагає. Від ЄС — виконати свою частину зобов’язань у питанні безвізу. Перший саміт «ЄС — Україна», де Україну не вичитують як недбалого учня, а вибачаються. Це була відкрита і часом жорстка розмова, де українська делегація дуже чітко обстоювала позиції і по безвізу, і по Угоді, і неможливості зміни її тексту, і по санкціях проти РФ, що продовжує війну проти України.


Це перший саміт, де ЄС виправдовується. Але нам потрібні не виправдання, не співчуття і занепокоєння, а чітка послідовно відповідальна позиція ЄС, в т. ч. по безвізу. І в цьому контексті, я вважаю, саміт дуже важливим — це хороший шанс для української сторони дуже відверто говорити і вимагати послідовної і відповідальної позиції. Зволіканню немає виправдань.

 

Я щиро переконана, що це був важливий саміт, і ця відкрита розмова сприятиме вирішенню проблемних питань. Українська влада демонструвала сильну позицію. Правда — на нашому боці.


Марія ІОНОВА, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції (фракція Блоку Петра Порошенка):


— Політичне рішення прийнято. Конкретних дат немає. Європейські лідери зазначили, що це — внутрішньо європейська проблема і закликали, щоб до кінця року прийняти безвізовий режим для України. Надалі — технічні та юридичні процедури, які займуть орієнтовно два-три місяці.


Михайло ХМІЛЬ, секретар Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва (фракція «Народний фронт»):


— Україна виконала всі пункти вимог Європейського Союзу для надання громадянам України можливості без віз пересуватися державами ЄС. Виконання умов, необхідних для отримання українцями безвізового режиму, було одним з пріоритетів Кабміну Яценюка. Наша фракція робила у парламенті все можливе, аби впровадити ці зміни. Хоч інколи було дуже непросто. Навіть при тому, що ми мали нібито конституційну більшість прозахідних сил.


Європейці визнають факт виконання Україною всіх вимог для безвізового режиму, хоч може хтось з них слабко вірив у те, що ми виконаємо понад сто сорок пунктів. Тепер черга країн Європейського Союзу підтвердити свою готовність виконувати домовленості та продемонструвати відданість своїм цінностям.


Олег ЛЯШКО, лідер фракції Радикальної партії (зі сторінки у Фейсбуці):


— Відсутність рішення про безвіз для українців — це в першу чергу провал не України, а Євросоюзу, який продемонстрував усьому світу свою нездатність тримати своє слово. Україна виконала всі вимоги для отримання безвізу, а єврочиновники вигадують різні причини, щоб його не надавати.


Ганебна «безвізова» тяганина до болю нагадує ситуацію з «виконанням» Будапештського меморандуму, про який його підписанти одразу забули, як тільки Україна добровільно відмовилася від ядерної зброї.


А Петру Порошенку, який легковажно обіцяв безвіз у листопаді, раджу говорити українцям правду. Його для того обирали Президентом.


Щоб змусити єврочиновників поважати українців і Україну, Порошенко також мав би відмовитися від участі в саміті «Україна — ЄС».


Треба послати до біса цих євронаперсточників і будувати сильну Україну, ні на кого не сподіваючись. Коли в українців буде робота і зарплата, вони самі куплять собі візу, ні перед ким не принижуючись.

 

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер фракції «Батьківщина»:


— Безвізовий режим для нас дуже важливий як символ єднання з Європейським Союзом, символ нашого повернення в західну цивілізацію. На безвізовий режим покладаються дуже багато українців, і треба тримати кулаки, аби таке диво сталося. Нам всім треба добре попрацювати, щоб отримати безвізовий режим.


Однак сьогодні скористатись безвізом може невелика кількість українців, адже у більшості людей влада забрала останнє, вони позбавлені можливості не лише подорожувати світом, а й на електричку сісти та доїхати, наприклад, з Києва до Житомира.


Нам треба зробити все, щоб люди, які хочуть бути частиною західного демократичного світу, мали кошти, щоб доїхати до тієї Європи. Безвіз потрібен обов’язково. Але нам вкрай необхідно відновити доходи українців, тому що без цього ні економіку не піднімемо, ні країну не відродимо.


Наталія ВЕСЕЛОВА, секретар Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, фракція «Самопоміч»:


— У березні я була на засіданні в Європарламенті, де саме розглядали підсумки проведення реформ у країнах східного партнерства і вели мову про можливість надання безвізового режиму Україні, Грузії. Один з європарламентаріїв сказав про те, що можливість надання безвізового режиму — це важіль тиску на Україну для того, щоб вона проводила необхідні реформи. І якщо Європа надасть Україні безвізовий режим, то вони повинні знайти чи новий важіль, чи Україна повинна більш ефективно проводити реформи. Насправді, усе залежить від нас. Мають бути не тільки ухвалені необхідні закони, а вони повинні працювати, ми маємо змінити якість свого життя й ставлення до законів, виконувати їх. І тільки після цього буде реальним отримання безвізового режиму.


Думки збирала Юліана ШЕВЧУК.