Футбол. Контрольні матчі національних збірних. 5 березня.

Грузія — Ліхтенштейн. 2:0. Росія — Вірменія. 2:0. Азербайджан — Філіппіни. 1:0. Литва — Казахстан. 1:1. Болгарія — Білорусь. 2:1. Албанія — Мальта. 2:0. Алжир — Словенія. 2:0. Греція — Корея. 0:2. Угорщина — Фінляндія. 1:2. Чорногорія — Гана. 1:0. Боснія — Єгипет. 0:2. Чехія — Норвегія. 2:2. Ізраїль — Словаччина. 1:3. Андорра — Молдова. 0:3. Кіпр — Північна Ірландія. 0:0. Македонія — Латвія. 2:1. Люксембург — Кабо-Верде. 0:0. Туреччина — Швеція. 2:1. Гібралтар — Естонія. 0:2. Румунія — Аргентина. 0:0. Австрія — Уругвай. 1:1. Швейцарія — Хорватія. 2:2. Бельгія — Кот-д’Івуар. 2:2. Німеччина — Чилі. 1:0. Ірландія — Сербія. 1:2. Польща — Шотландія. 0:1. Вельс — Ісландія. 3:1. Англія — Данія. 1:0. Франція — Нідерланди. 2:0. Португалія — Камерун. 5:1. Іспанія — Італія. 1:0.

Україна — США. 2:0. Голи: Ярмоленко, 12, Девич, 68.

Україна: П’ятов, Федецький, Хачериді, Кучер, Шевчук (Макаренко, 80), Тимощук (Едмар, 76), Ротань, Гармаш (Безус, 46), Ярмоленко (Морозюк, 88), Коноплянка (Гусєв, 64), Зозуля (Девич, 65). Тренер — Михайло Фоменко.

США: Говард, Джонсон, Брукс, Оньєву, Кастільо (Ши, 63), Кемерон, Клештан (Йоганссон, 63), Джонс (Вільямс, 79), Бедойя, Демпсі, Алтідор (Агудело, 85). Тренер — Юрген Клінсманн.

Рефері — Леонтіос Тратту (Кіпр).

Ларнака (Кіпр). Стадіон «Антоніс Пападопулос». 2 000 глядачів. 16 градусів.

Наша збірна здобула заслужену і переконливу перемогу. Вона і рівень гри продемонструвала пристойний, і атаками гострими та результативними відзначилася. Було б неправильно стверджувати, що підопічні Михайла Фоменка діяли бездоганно. Звичайно, траплялися похибки, але, як кажуть, хто не помиляється, той нічого не робить.

Українці швидко відкрили рахунок. На довгу передачу з глибини поля відгукнувся Гармаш, продемонструвавши прудкість. Його удар відбив воротар, але Денис підхопив м’яч і точно віддав його Ярмоленку. А той зіграв упевнено і точно.

Варто зазначити, що нападник київського Динамо потроху наближається до бомбардирських вершин. Для Андрія його результативний удар у цій зустрічі став п’ятнадцятим у футболці національної команди. За цим показником Ярмоленко тепер ділить друге місце з Сергієм Ребровим. Тільки Андрію знадобилося для цього 39 матчів, тоді як Ребров відіграв 75 поєдинків. А на першому місці, як відомо, — Андрій Шевченко із 48 м’ячами в 111 матчах.

Протягом першої половини зустрічі наша команда атакувала флангами, мала велику перевагу і створила декілька моментів. А от у суперника не було жодного.

Перші хвилин 15 у другому таймі американці наполегливо і завзято атакували. Тож господарям довелося багато працювати, щоб вистояти. Та надалі українці знову заволоділи ініціативою. Михайло Фоменко вчасно почав робити заміни, і це посилило гру нашого колективу.

Девич після виходу на поле не забарився забити. Буквально протягом якихось трьох хвилин він активно ввійшов у гру і вискочив сам на сам із Говардом. І також з другої спроби, як і в епізоді з першим забитим м’ячем, реалізував момент. Особливо приємно, що, повівши в рахунку 2:0, наші футболісти не зупинилися, а відпрацювали потужно до останньої хвилини поєдинку. Що робить їм честь. Так діють справжні професіонали.

Гру підопічних на післяматчевій прес-конференції прокоментував Михайло Фоменко:

— Ситуація в нашій країні не могла не вплинути на футболістів. Окрім того, багато хто з них представляє клуби, які припинили виступи в єврокубках. Це також позначилося на їхньому психологічному стані. Як на мене, перший тайм був непоганим. Чого не скажеш про початок другого. Не знаю, як вам, а мені ця ситуація не сподобалася. Тому довелося вдатися до замін. Зрештою, змогли вирівняти гру.

— Спочатку ви довірили справу досвідченим виконавцям. То для вас на першому місці був результат?

— Тут справа в часі та в кількості ігор. До початку відбірного раунду Євро-2016 у нас поки що запланована лише одна зустріч. Якщо нам вдасться організувати ще два-три матчі, буде добре. Але це велика проблема, адже багато збірних готуватимуться до фінальної частини ЧС-2014. Окрім того, скажіть, який сенс виходити на поле, якщо не ставити мету — досягти результату?

— Враховуючи трагічну ситуацію, котру переживає наша багатостраждальна Батьківщина, що сказали підопічним перед матчем?

— Просили їх, щоб своєю грою вони порадували людей в України і показали їм, що ми всі разом...

Анатолій Тимощук (ліворуч) і Марко Девич.

Дебютант збірної Євген Макаренко (ліворуч).

Андрій Ярмоленко (праворуч).

Фото Павла КУБАНОВА (з Ларнаки, спеціально для «Голосу України»).